Před třítýdenní přestávkou, která teď skončila, házenkáři Strakonic poprvé v sezoně zakusili porážku. S Náchodem doma 31:34. Jenže žádné volno tým neměl ani v této pauze.

Čtyři dny po Náchodu hráli Jihočeši Český pohár, kde ve 3. kole venku zvítězili nad SK Praha 4 35:26 a postoupili mezi 16 nejlepších. Minulou sobotu se pak mužstvo ještě utkalo v obci Břve s českou juniorskou reprezentací a podlehlo 26:29.

Po těchto zápasech vstupují v neděli Strakoničtí do druhé poloviny podzimní části I. ligy, a to venkovním duelem na hřišti Chodova.

„Prohru s Náchodem jsme si vyříkali a už ji neřešíme. A stejně tak neřešíme porážku s reprezentační juniorkou v přípravě. Byla to pro nás hlavně výborná příprava. Myslíme už na Chodov, což je těžký soupeř. Pokud uspějeme a přivezeme dva body, prohru s Náchodem můžeme už definitivně odmáznout, jako by se nic nestalo," uvedl trenér Miroslav Vávra.

Po pomalejším rozjezdu se Strakonice v nové sezoně chytily, odehrály dva výborné zápasy s Ostravou a proti Starému Plzenci – oba vyhrály vysokým rozdílem a především s minimem chyb. Jenže právě hodně technických chyb bylo příčinou první porážky s Náchodem a na stejný problém si kouč stěžoval i po utkání s reprezentací.

„Děláme moc chyb v útočné fázi – v přechodu do rychlého protiútoku nebo na nepostavenou obranu. Prostě okamžitě ztratíme balon, buď špatnou přihrávkou, či druhý hráč míč nechytí," řekl kouč.

S Náchodem tým udělal 17 chyb a s reprezentací 13. Jsou to vysoká čísla a podle Miroslava Vávry se s takto kvalitními soupeři zákonitě musí prohrát. „Teď jsme se na to v trénincích zaměřili, víme, kde děláme chyby. Nevím, jak jinak než soustavným trénováním je odstranit. Pokud je zase nakupíme, nemáme šanci uspět," zdůraznil trenér.

Chyby podle něj vyplývají ze zbrklosti hráčů a snahy rychle zakončit, vytvořit gólovou pozici po dvou přihrávkách. „Chce to hrát na čtyři pět přihrávek, potom to bude lepší."

Strakonice trápí i problémy se sestavou. Pavlu Halgašovi se obnovilo zranění třísel, jen omezeně trénuje Martin Volf kvůli pracovním a rodinným povinnostem. „Navíc přestal dávat góly, je unavený," dodal Miroslav Vávra. K dispozici je už ale Miroslav Masák.

Příznivci Strakonic vyrazí na házenou do své haly v úterý 17. listopadu, kdy tým v osmifinále Českého poháru hostí extraligové Lovosice. Přesně jako před rokem, kdy Jihočeši podlehli 28:37. „Nesmí se nám stát to, co s lepšími soupeři, že nám zápas uteče hned v úvodu. Pak je těžké manko stahovat. Potřebovali bychom hrát vyrovnaně do 50. minuty, jedině tak můžeme přemýšlet nad lepším výsledkem," konstatoval trenér. Pohárový zápas začíná v 18 hodin.