Vodní pólistky TJ Fezko Asten Johnson Strakonice se staly posedmnácté mistryněmi republiky. S přehledem zválcovaly své soupeřky v posledních dvou zápasech sezony v domácím bazénu na Křemelce a přebraly si pohár šampionek a společně s ním i zlaté mediale. Strakonické vodní pólistky jsou navíc nově součástí nového projektu Národní sportovní agentury, jehož cílem by měla být účast na letní olympiádě, která se bude konat v roce 2028 v Los Angeles.

„Letošní ročník byl opět v naší režii. Celkem jsme odehráli 10 zápasů a získali plný počet bodů.  Omladili jsme družstvo a řada z dívek, které dnes vybojovaly v bazénu zlaté medaile, by mohla jet na olympiádu v roce 2028. Podporuje nás město, ale aktuální podpora svazu je výborná z hlediska financování žákovských kategorií. Můžeme si dovolit lepší tréninkovou přípravu, chystáme školení pro trenéry, budeme mít lékařský dohled. Budeme fungovat na téměř profesionální úrovni,“ uvedl  trenér družstva a předseda TJ Fezko Asten Johnson Strakonice Fügner.

Se sportovní úrovní posledních utkání, kdy Strakonice vyhrály rozdílem třídy, nebyl zcela spokojený. „Na všech hráčkách je vidět dlouhodobý tréninkový výpadek. Dolu šla nejen plavecká výkonost, ale i technika míče. Doufám, že se brzy vše vrátí a u bazénu bude zase na co koukat,“ doplnil.

Na Křemelce byl v sobotu i Jakub Picka, předseda Českého svazu vodního póla. Do Strakonic přijel s radostnou novinou. S podporou svazu se ve Strakonicích zakládá centrum mládeže, které bude finančně podporovat mladé pólistky. „Česká unie sportu od tohoto roku výrazně podporuje sedm až do této chvíle nepříliš prefererovaných sportů. Kluby peníze použijí na pronájem bazénů, podporu trenérů, soustředění, rehabilitace, nákup materiálu,“ uvedl Picka.

Projekt bude pokračovat následujících šest let a jeho cílem je kvalifikace národního týmu vodních pólistek na Olympijské hry v Los Angeles 2028.

„Vodní pólo je s ohledem na časté osobní souboje, pohyb ve vodě a koordinaci pohybů jedním z fyzicky nejnáročnějších sportů, česká historie jej zná od roku 1935, kdy první týmy vznikly ve Strakonicích a Českých Budějovicích! Gratulace a respekt, milé dámy!“ uvedl při návštěvě utkání senátor za Prácheňsko Tomáš Fiala, který je velkým fanouškem nejen regionálního sportu.

Vodní pólistky Strakonic jsou zapsány v České knize rekordů. Žádný jiný sportovní klub u nás se na té nejvyšší úrovni nemůže pochlubit takto dlouhou bilancí.

Autor: Pavel Pechoušek