Basketbalistky Strakonic hrají teď každý zápas o všechno. Nechtějí se vzdát šance na play off. První krok k udržení naděje udělaly v sobotu 5. ledna, kdy doma porazily VŠE Praha 67:56, když tři čtvrtiny dotahovaly náskok soupeřek. Ve čtvrté části ale excelovaly. Trenéra Ivana Beneše těšila bojovnost jeho svěřenkyň, obrana ve druhé půli a také divácká kulisa.

Strakonice mají díky vítězství nad VŠE Praha stále šanci na play off. Po tomto výkonu musíte být hodně spokojený, ne?
Tohle vítězství jsme potřebovali. Jednak pro tu šanci zůstat ve hře o play off a jednak kdyby to náhodou nevyšlo, tak být klidní v dalším průběhu soutěže. Každá výhra, díky které se vzdálíme od konce tabulky, dodá holkám větší klid. Ale náš prioritní cíl je pokusit se o umístění v osmičce. Jsme ve hře.

Hráčky jste musel chválit určitě za bojovnost. I když stále dotahovaly manko, nevzdaly se. Výsledkem bylo otočení skóre.
Byl to hodně těžký zápas. Holky se na utkání moc těšily, bylo to trošku derby, všichni vědí proč. Těšily se až moc, bylo vidět, že hrají
 v křeči a nedařilo se jim 
v útoku ani v obraně. Chtěly tak moc, až kazily a soupeřkám daly náskok 10:0. Vzal jsem si time out, abych je zklidnil. Povedlo se a dotáhli jsme zápas k vítězství. Bylo to ale těžké, dlouho jsme prohrávali. Cením si toho, že se holky nenechaly zlomit a ve druhém poločase obranu tak vystupňovaly, že dovolily Pražankám dát málo bodů. Obrana už byla taková, jakou bychom si představovali. Teď jde o to, abychom to zvládli 
i v dalších utkáních.

Soupeřkám v poslední čtvrtině odešla střelba, daly jen sedm bodů. Čím to?
To vše je spojené s obranou. Nebyl to procházkový zápas s tím, že v konci si to dáme pět minut na férovku. Byl to boj na doskocích. Nebylo to jednoduché. Ne nadarmo jsou Pražanky v tabulce v klidném středu. Je to konsolidovaný tým, dobře složený, který ví, co chce hrát. Proto jsem rád, že jsme je dokázali doma porazit.

U družstva jste pořád krátce. Jak blízko nebo daleko je vzdáleno vašemu rukopisu? Tomu, co byste chtěl, aby hrálo?
Samozřejmě se snažím vycházet z obrany. Vždy je nějaká rezerva, zatím je to tak na padesát procent. Jsou úseky hry, kdy je člověk spokojený, protože si holky vytvoří krásnou situaci, a kdy naopak velmi nespokojený, když je to chyba na chybu, technicky nezvládneme svoji práci. Je to spíše o úsecích hry.

Věděli jste, že nebude hrát Darina Johnová? A mělo to nějaký vliv na výsledek?
Dozvěděli jsme se to až před zápasem. Ještě v pátek 
u videa jsme se připravovali, že Darina bude hrát, měli jsme vybrané situace, jak hraje. Kvůli divákům je škoda, že jsme Darinu neviděli, ale myslím, že pro VŠE to zásadní vliv nemělo. To by musela mít jeden ze svých superdnů, protože hráčky z křídla hrály velmi dobře. Paradoxně nejlépe hrála Lowenthal na pozici křídla, protože tam chyběla Darina.

Proč se vám dlouho nedařila střelba kolem koše?
Některé ty pozice byly špatně připravené a někdy to tam prostě nespadlo. Na začátku to bylo nervozitou
a přemotivovaností. A ještě dobrou obranou soupeřek, holky totiž nedostaly žádnou pozici zadarmo.

Výborná byla také atmosféra, hlediště bylo plné…
Holky i já jsme hodně šťastní, děláme to pro ty emoce. Jsme rádi, že se to lidem snad líbilo. Když vidíte, že to divákům není jedno, že zafandí, že jsou rádi, že Strakonice bojujou, holky za ně dřou… Moc se mi to líbilo a já věřím, že nám i v dalších duelech přijdou pomoci. My momentálně hrajeme každý zápas o všechno.