Pomáhali také mladí atleti a atletky ze Sokola České Budějovice, na které dohlíželi jejich trenéři Petr a Kateřina Bahenští.

Kateřina Bahenská usilovně povzbuzovala závodníky na začátku cílové roviny u pošty na Senovážném náměstí. „Je jenom škoda, že právě tady kousek před cílem není víc lidí. Hned by to bylo o jiné atmosféře,“ krčila Bahenská rameny.

Jak říká, povzbuzování běžců patří také mezi činnosti, kterým se dobrovolníci věnují.

Společně se svým manželem přivedla do českobudějovických ulic kolem šedesáti svých svěřenců. „Někteří byli o víkendu na závodech, ti co ale mohli, přišli pomáhat na půlmaraton,“ říká Bahenská.

A rozhodně se nenudili. „Zajišťovali jsme bezpečnost na trati. Stavěli jsme mobilní zábrany a po závodě je zase sbírali. Naši dobrovolníci poskytovali také první pomoc a podávali informace,“ vysvětluje Bahenská.

Mladí atleti Sokola tak byli v kontaktu se záchranou službou a museli být schopni reagovat na případné dotazy návštěvníků či startujících.

V českobudějovických ulicích se v sobotu pohybovaly tisíce běžců. Jenom hlavní závod má kapacitu 3500 účastníků, konal se rovněž rodinný běh.

„Říkáte osm stovek dobrovolníků? To je možné, na tolik běžců je to reálné číslo,“ myslí si Bahenská a zkouší počítat. „Zhruba 200 dobrovolníků je na občerstvovacích stanicích, dalších asi sto lidí jsou dobrovolní zdravotníci. My jsme zajistili okolo 250 dobrovolníků, z toho bylo asi šedesát členů našeho atletického klubu. Ostatní jsou studenti středních škol nebo pedagogické fakulty,“ odhaduje počty lidí, kteří na tak obrovské akci pomáhají, trenérka Sokola.

Další dobrovolníky zajišťuje také samotný pořadatel. „My jsme pomáhali uklízet asi do třiadvacáté hodiny. Pak nastoupí různé firmy, které třídí odpad a nakládají na kamiony. Umím si představit, že pracují až do rána,“ předpokládá Kateřina Bahenská.