Nově je tvořena třemi částmi.

1. část – přípravný turnaj, kde se jednotlivé týmy sehrávají a připravují.

2. část – dlouhodobá část, ta se hraje od 17. ledna a končí 19. května. Hraje se systémem doma – venku, každý s každým.

3. část – velké finále, což je  závěrečný turnaj, v němž se hraje o pohár starosty města Strakonice a je vyvrcholením celé soutěže.

Na všech základních školách ve Strakonicích fungují basketbalové kroužky. Zaměření kroužků je všeobecná sportovní příprava zaměřená na basketbal. Cílem je připravit děti pro přípravky basketbalových klubů.

Na ZŠ Dukelská funguje basketbalový kroužek, jehož tým se jmenuje Machři (název si zvolily děti). Družstvo pro školskou ligu je tvořeno z poloviny hráči basketbalu a polovinou dětí z kroužku. Toto propojení zkušenějších se začátečníky pomáhá se začleněním dětí do zápasového rytmu a umožňuje jednoduší přechod do přípravky.

Kroužek je určen  pro chlapce i děvčata, kteří chodí do 1.-5. třídy. Kroužek se koná každé úterý a čtvrtek od 16.30 do 17.45 hodin a navštěvuje ho 20 dětí, polovina chlapců, polovina dívek. Mladí basketbalisté se učí základy basketbalu – driblink, ovládání míče, dvojtakt, střelbu na koš a přihrávky, ale také si rádi zasoutěží v opičí dráze na čas nebo zahrají na rybáře. Případní další zájemci se mohou přijít podívat v uvedených hodinách. Družstvo vede trenér Aleš Svoboda.

ALEŠ SVOBODA