Důležitý test před startem nového ročníku I. ligy absolvují v neděli házenkáři Strakonic. V rámci 2. kola Českého poháru se venku od 17.30 hodin utkají s VŠ Plzeň, soupeřem hrajícím II. ligu.

Jihočeši budou samozřejmě v roli favorita, s čímž by si zkušené mužstvo mělo bez problémů poradit. Trenér Roman Marienka se této roli nevyhýbá. „Chceme samozřejmě postoupit. Vždy a ke každému soupeři ale přistupujeme s respektem."

Zmínil, že Plzeň hrála také kdysi I. ligu. „Má šikovné a zkušené hráče, zápas může být vyrovnaný. Budeme atraktivním soupeřem pro domácí, ti nemají co ztratit. Ovšem i tak kvalita musí být na naší straně," zdůraznil kouč.

Roman Marienka chce využít také toho, že v pohárovém utkání může nastoupit šestnáct hráčů. Tým tak pojede i s některými dorostenci a trenér jim chce dát prostor ve hře. „Snad tomu vývoj bude nakloněný a starší hráči k tomu přistoupí tak, aby se mladíci podívali do zápasu, ve kterém už o něco jde. Prioritou ale je se nezranit."

I když jde o souboj s protivníkem z nižší soutěže, bude to podle kouče dobrá prověrka. „Už jen proto, že jde o plzeňský mančaft, kde je druhá liga na dobré úrovni," upřesnil. Všichni hráči jsou zdraví, v pohodě a natěšení na start sezony.

Ve středu čeká mužstvo ještě zajímavé měření sil, ale jenom v rámci tréninku. Přijede si zahrát celek z rakouské nižší ligy. „Je to neveřejné tréninkové utkání, ve kterém si chceme vyzkoušet věci, které ještě nemáme vyzkoušené. Je to varianta lepšího tréninku," popsal Roman Marienka.

Do I. ligy vstoupí Strakoničtí v sobotu 17. září, kdy přivítají Bystřici pod Hostýnem. Jestli příprava dala týmu to, co trenér chtěl, se podle něj ukáže v soutěžních zápasech. „Myslím, že se to ubírá správným směrem, hra má hlavu a patu."

Věří, že v nedělním duelu bude ze strany jeho svěřenců opět více znát kvalitativní posun v sehranosti.