To se ovšem strakonickým šachistům nepodařilo a porážky 3:5 v Příbrami a 1:7 doma s do té doby posledními Domažlicemi je svrhly na samé dno soutěže. „Už před oběma zápasy jsme byli v podstatě odsouzeni k sestupu,“ připomněl kapitán družstva ČZ Strakonice Štěpán Soucha. „Podle stanoveného modelu totiž sestupují ze soutěže poslední tři. Může se to sice ještě změnit s případnými posuny ve vyšších soutěžích souvisejících se zásahem koronavirové situace, ale nepředpokládám, že se to stane. Chtěli jsme se se soutěží alespoň úspěšně rozloučit, ale to se nám nepovedlo,“ přiznal.

Počet jihočeských zástupců ve druhé lize by se ovšem měnit nemusel. Dohráním letošní soutěže se totiž otevřela cesta do republikových vod prachatickému Tatranu, který v době rázného ukončení krajské sezony neohroženě obýval vedoucí příčku první divize a byl na čekané. Přijmou šachisté zpod Libína ligovou výzvu? „Teprve se o tom musíme poradit,“ informuje předseda šachového oddílu TJ Tatran Alexandr Zikmund. „V nejbližších dvou nebo třech týdnech si nad tím sedneme a uvidíme. Rozhodne většinový zájem hráčů a samozřejmě i ekonomické hledisko. Pravdou je, že už jsme ve druhé lize působili a je to pro nás lákavé,“ ponechal Alexandr Zikmund otevřená dvířka případnému návratu mezi republikovou společnost.

A jak si vedli v nyní již skončeném ročníku druholigové skupiny A zbylí Jihočeši? Na nejlepší umístění nakonec dosáhli hráči táborského Sokola, kteří skončili pátí. V předposledním kole si sice odvezli porážku 3,5:4,5 z hájemství družstva Unichess Reserve, ale o den později doma zdolali Vlašim 5:3. Za svými zády tak nechali o jediný bod šestý Šachklub Písek. Ten se totiž rozloučil s nestandardní sezonou dvěma nerozhodnými výsledky 4:4 v Domažlicích, resp. doma s Unichess Reserve.

KONEČNÉ POŘADÍ DRUHÉ LIGY SK. A: 1. Pankrác B 29 bodů, 2. Vyšehrad B 26, 3. Bohemians 25, 4. 4. Klatovy 18, 5. Sokol Tábor 15, 6. Šachklub Písek 17, 7. Vlašim B 16, 8. Unichess Reserve 14, 9. Příbram-Baník 13, 10. Mahrla Praha 5, 11. Domažlice 4, 12. ČZ Strakonice 4.