Příznivci motorismu se dočkali. V pátek 9. a v sobotu 10. srpna se uskuteční 34. ročník EPLcond Rally Agropa. Do soutěže je letos přihlášen rekordní počet posádek, poprvé v historii se zde představí tovární team Škoda Motorsport a diváky čeká také rallysprintová premiéra Fordu Fiesta R5.

Vše začne v pátek večer předstartovní show na horažďovickém náměstí Míru. K vidění bude mimo jiné i přes dvacet vybraných posádek. Slavnostní start se koná v sobotu od 8.30 hodin.

Z horažďovického náměstí posádky zamíří na start úvodní rychlostní zkoušky – populárního „Muničáku". Loňský experiment s otočením směru se setkal s kladným ohlasem, proto zůstává tato varianta zachována i letos.

Druhá RZ je obdobou loňské varianty Čečelovice – Čečelovice. Úvodní pasáž před obcí Mečichov je přístupná pouze pěšky. Před obcí Mečichov posádky projedou nově velmi úzkým a pomalým úvozem, aby se poté dostaly na nové divácké místo na mečichovské návsi. Zde je připraven objezd ostrůvku, kde nebude nouze o atraktivní smyky. Pohodlný přístup je zajištěn od obce Hlupín s parkováním v obci Mečichov v těsné blízkosti diváckého místa.

Ideální je i přesun z tohoto místa na navazující RZ do Třebohostic. Zkouška pokračuje po úzké, divácky nepřehledné komunikaci až do místa, kde se soutěžní vozidla navzájem potkávají. Komunikace od Nahošína přes Katovsko bude pro vozidla uzavřena a kontrolována Policií ČR.

Následovat bude průjezd obcí Bratronice. Průjezd je ale divácky nezajímavý a neatraktivní. Rychlé protahováky do Záboří jsou kvůli zemědělskému porostu divácky nepřístupné.

V obci Záboří bude připraveno tradiční divácké místo s dvěma přírodními retardéry, občerstvením i dobrým diváckým přístupem přes Lažánky. Za obcí posádky opět odbočí na úzkou komunikaci, po které pokračují až do cíle před obcí Čečelovice.

Následovat bude servisní přestávka na letišti v obci Pole. Tam je pro diváky dostatek prostoru i parkovacích míst. Jako třetí v pořadí následuje rychlostní zkouška Doubravice – Leskovice, známá z loňského ročníku, jen zkrácená od cíle.

Velmi atraktivní divácké místo je v obci Třebohostice. Diváci zde mohou sledovat rychlý sjezd zakončený ostrým odbočením přes most na hlavní silnici. Následuje další ostré odbočení v křižovatce na Chrášťovice. Pohodlný přístup je sem od obce Hlupín i od Strakonic. Diváci mohou soutěžní vozidla sledovat z bezprostřední blízkosti za potokem nebo na vyvýšeném místě u kapličky.

Následuje rychlejší pasáž do Chrášťovic, zpomalená dvěma retardéry. V obci následuje po rychlém příjezdu ostré odbočení vlevo přes hranu a technická pasáž ve výjezdu z obce. Zbývající úsek do cíle RZ vede po úzké místní komunikaci s obtížným sjezdem do cíle. Rychlejší tempo naruší jen několik přírodních retardérů v obci Láz.

Poslední RZ bude tradiční úsek Strážovice – Nehodív. Divácky vděčný je především objezd nádrže po šotolině ve Strážovicích, kam je velmi pohodlný přístup od Pačejova. Rychlejší pasáž čeká posádky v obci Loužná, kam se diváci dostanou po místní komunikaci, divácký komfort zde však nelze očekávat. Velmi atraktivní divácké místo je již tradičně připraveno v obci Nehodív, kde diváci uvidí posádky ve dvojím průjezdu. Po rychlém příjezdu následuje široké levé odbočení a velmi prudké stoupání, zakončené pravou vracečkou přes hranu a technický sjezd do cíle RZ.

MIROSLAV ŽITNÍK ML.