Mistrovství Evropy U20 divize B se hrálo v černohorské Podgorici a šampionem se stalo Slovinsko, které ve finále porazilo Litvu. „Slovinky vyhrály 
o dvacet bodů a předváděly asi vůbec nejlepší basketbal," označil výhru Slovinska za zaslouženou trenér českých basketbalistek.

Mladé Češky vloni sestoupily z divize A společně s Maďarskem a Ukrajinou a shodou okolností se s těmito týmy potkaly v Podgorici v základní skupině. Cílem národního týmu byl návrat do divize A, přičemž postupovaly první tři týmy.

Češky ve skupině jasně přehrály Ukrajinu, podlehly však Maďarsku. Skupinu ale nakonec vyhrály, protože Maďarky zaváhaly s Ukrajinou. Česká reprezentace postoupila do osmifinálové skupiny, kde narazila na Chorvatsko a Rumunsko.

České hráčky rozdrtily 
o padesát bodů Chorvatky 
a bez problémů si poradily 
i s Rumunskem. „S Chorvatkami jsme předvedly náš nejlepší výkon na turnaji. Díky kolektivní obraně a dobré střelbě z dálky jsme si vypracovaly dvacetibodový náskok již v první čtvrtině," okomentovala osmifinálové výkony Gaislerová.

V semifinále proti Litvě držely české reprezentantky krok pouze v prvním poločase, po přestávce už se prosadil favorit.

A přišel rozhodující zápas. O třetí místo s Maďarskem. Češky ho prohrály o jediný bod. „Dopadlo to pro nás nešťastně. Ještě 38 vteřin před koncem jsme vedli 
o dva body, když Míša Gaislerová úspěšnou trojkou otočila na 49:47 v náš prospěch," říká Petr Martínek. Pak se ale totéž povedlo 
i Maďarkám a český tým znovu o bod prohrával. 
„V závěrečných vteřinách do koše nezapadla střela Gaislerové ani doskok Andělové a tak jsme prohráli," popisuje dramatický závěr utkání o všechno Martínek.

České basketbalistky tedy nemají nic. Ani medaili, ani postup. Zbyla na ně jen bramborová medaile za čtvrté místo.

„Nemáme se však za co stydět, reprezentovali jsme velice důstojně. Co je to ale platné, když hlavní cíl, kterým byl postup do divize A, jsme nesplnili. Od úspěchu nás přitom dělilo pár vteřin. Proto jsme všichni velmi zklamaní," je patrný smutek z hlasu trenéra Martínka. Je to sport a basketbal někdy bývá krutý.

Kouč je však hrdý na svoji strakonickou svěřenkyni Michaelu Gaislerovu. „Míša se vloni nedostala do nominace osmnáctek. Poprala se s tím ale statečně. Celý rok na sobě tvrdě pracovala, a jsem přesvědčen, že 
v příštím roce může být znovu oporou tohoto reprezentačního výběru. Míša prokázala své zkušenosti, které získala v ŽBL," chválí Martínek Gaislerovou, která se zařadila k nejlepším střelkyním českého týmu.

Členem realizačního týmu byl také fyzioterapeut strakonické U19 Chance Pavel Vilím.

Výsledky ČR U20 na mistrovství Evropy:

Základní skupina:
Ukrajina – ČR 34:78
ČR – Maďarsko 57:72
Osmifinálová skupina:
ČR – Chorvatsko 97:47
Rumunsko – ČR 52:75
Semifinále:
Litva – ČR 72:51
O 3. místo:
Maďarsko – ČR 50:49