Jako první přivítají dragony na třeboňském rybníku Svět, a to v sobotu 11. července. Závody s příznačným názvem Dračí Svět začnou úvodními rozjížďkami v 11 hodin. Zázemí budou mít tradičně na městské pláži a kromě juniorů, ženských posádek a mixů by do lodí měla usednout i firemní družstva. Pojede se klasický sprint na 200 metrů a také závod na jeden kilometr. Z důvodu vnitřních předpisů města Třeboň v souvislosti s epidemiologickou situací se však letos neuskuteční koncert a after party v pivovaru Bohemia Regent, takže výsledky budou vyhlášeny přímo na pláži hned po skončení závodů.

Petr Vorlíček se svou manželkou a malým synkem.
Petr Vorlíček sice už změnil priority, v supermotu je ale stále těžko k poražení

O týden později, v sobotu 18. července, se uskuteční třetí ročník závodů Vajgarská saň, které pořádá stejnojmenný jindřichohradecký spolek. Nebude se však konat jako v minulých letech na městské plovárně u rybníku Vajgar, ale v necelých deset kilometrů vzdáleném Malém Ratmírově. Potřebné zázemí s větší kapacitou najde v rekreačním zařízení na břehu Ratmírovského rybníka, na jehož hladině budou posádky dračích lodí soupeřit. Stejně jako v Třeboni se začne závodit od 11 hodin a vypsané jsou všechny kategorie, tedy junioři do 18 let, ženy, mixy a firmy. Pojede se 200 metrů a v případě zájmu posádek i závod na jeden kilometr. Večer bude následovat volná zábava se živou hudbou.

Prvního srpna se dragoni sjedou také do jihočeské metropole. Na soutoku Vltavy s Malší v parku u českobudějovické sportovní haly proběhne pátý ročník klání Draci mezi mosty, které pořádá CB Dragons. I tady se diváci mohou těšit na všechny kategorie a tratě o délce 200 a 1000 metrů.

Posledním kláním na jihu Čech, které jinak sezonu dračích lodí obvykle startuje, je Lipno Dragon Boat Race, které organizuje Outdoor Club Hanace. Pláž Marina v Lipně nad Vltavou přivítá účastníky v sobotu 22. srpna.

Všechny zmiňované akce jsou pořádané ve spolupráci s Českou asociací dračích lodí a jsou zařazené do různých soutěží. Posádky tvoří 20 pádlujících a bubeník, kormidelníky zajišťují pořadatelé.

Cyklisté trénovali v Táboře
Pečlivá příprava cyklistů nejen v areálu Komora

V letošním roce se bohužel neuskuteční kultovní závody na Hněvkovické přehradě v Purkarci na Českobudějovicku, které bývají počátkem prázdnin nejvyhlášenější akcí tohoto druhu nejen na jihu Čech. A po loňské premiéře se nebude konat ani Bezdrevský dračí festival u Hluboké nad Vltavou, jehož přípravy zhatil nejen koronavirus, ale především nízký stav vody na rybníku Bezdrev.