Suverénním způsobem dokráčely vodní pólistky Fezka Strakonice k obhajobě titulu. Ve finále smetly Hradec Králové 3:0 na zápasy. V domácím bazénu tak hned po první odvetě mohly otevírat šampaňské.

„Samozřejmě jsme zlato pořádně oslavili a pevně věříme, že budeme slavit ještě 30. června, kdy hrají finále muži,“ řekl trenér Jaroslav Bartůněk.

Strakonice nastoupily v nejsilnější sestavě, dlouhodobě zraněnou Michaelu Brožovou nahradila ve svém jediném zápase letošní sezony Veronika Bartůňková. Domácí tým od začátku udával tempo hry. „Po jasně vyhrané první čtvrtině přišlo na řadu střídání všech hráček. Koncentrace nebyla vždy nejlepší, a přesto utkání směřovalo k zisku vysněného titulu,“ dodal kouč.

Soupeřky z Hradce v nejsilnější sestavě nemohly konkurovat a konečný výsledek 15:2 je výrazným úspěchem Fezka.

FINÁLE

3. zápas: Strakonice – Hradec Králové 15:2 (5:0, 3:1, 3:0, 4:1). Branky Bartůňková 5, L. Votavová 4, B. Krásová 2, Faměrová, Šperlová, Javorská a P. Krásová 1.

Nejlepší střelkyní I. ligy v sezoně 2006/2007 se stala Lucie Votavová (86 branek), druhá byla Karolína Faměrová (84), čtvrtá skončila Dita Javorská (72).

Více zkušený tým

Strakonice v celé sezoně dominovaly, soutěží projely jako nůž máslem. Zaváhaly jen dvakrát, vždy s Hradcem Králové. Jaký byl právě skončený ročník 2006/2007 z pohledu trenéra Jaroslava Bartůňka? „Pro nás byl lehčí. Je vidět dlouhodobější práce. V loňské sezoně jsme s Hradcem Králové a se Steppem Praha prohrávali v základní části i nadstavbě. Uspěli jsme až v play off. Letos jsme šli od vítězství k vítězství, až na dvě zaváhání.“

Družstvo od Otavy bylo silnější hlavně o zkušenosti, které nasbíralo v první mistrovské sezoně. „Máme stále mladý tým, každý rok je znát,“ poznamenal lodivod. Podle něj hráčkám pomohla i prosincová účast v Poháru mistrů evropských zemí. „A to i přesto, že jsme všechny zápasy prohráli,“ připomněl.

Lehčí finále

Letošní finálový souboj? Jasno bylo už po zápasech v Hradci Králové. Fezko si přivezlo dvě vítězství 11:3 a 10:7. Odveta byla formalitou. Oproti loňsku se zdá, že finále bylo stejně jako celá sezona lehčí. „Určitě. Byli jsme zkušenější, to bylo vidět,“ potvrdil kouč. Družstvo dokráčelo k titulu i bez Bartůňkové, která byla v minulém roce hlavní oporou v play off. Letos hrála jediný zápas. Další absencí ze základní sestavy byla Michaela Brožová, jenž před semifinále vyřadilo dlouhodobé zranění.

Budou kralovat?

„Nečekal jsem, že sezonou projdeme tak lehce. Za celou dobu nepřišla jediná krizová situace,“ pochvaloval si Bartůněk. Jak už zmínil, družstvo je mladé. A má budoucnost. Mohlo by tedy dominovat dlouhodoběji. „Přál bych si, aby to bylo co nejdéle. Ale člověk nikdy neví. Když vydrží parta a holky budou chtít, tak chvíli můžeme kralovat,“ usmívá se lodivod. I když přiznává, že rezervy jsou ve slabší lavičce. Kádr by se měl udržet, žádné změny zatím hlášeny nejsou.

Lucie Votavová, Karolína Faměrová a Barbora Krásová – to byly hlavní opory. „A Gábina Chvalová. Sice nestřílí tolik gólů, ale je to členka základní sestavy a dobře brání,“ dodal Jaroslav Bartůněk. „Neustále se také zlepšuje Petra Krásová, standard si držely obě brankářky, Martina Chvalová a Alena Kovaříková. Až do svého zranění hrála výborně Michaela Brožová.“