„Vyřiďte Petru Michálkovi, že se hraje sedmého, ne šestého, jak se mi snažil namluvit," posílá prostřednictvím Deníku vzkaz příbramské libero David Juračka. „Ať si Michi pořádně zjistí, kdy se hrají zápasy," usmívá se.
Kocouři se na svého sobotního soupeře moc těší.

Jihostroj poprvé trénoval 26.12. Jaký program měli Kocouři v Příbrami?

Pro nás to byly normální svátky. Pětadvacátého a šestadvacátého jsme byli doma, pak jsme se vraceli zpátky. Třicátého a jedenatřicátého bylo volno, trénovali jsme pak zase druhého ledna.

Vánoce jste tedy prožil doma v Táboře?

V rodinném kruhu.

Odpočinul jste si dostatečně od sportu?

Člověk přijde ve sváteční době na jiné myšlenky. A vyřídil jsem si věci, které jsem potřeboval.

O vánočních svátcích? Vysokou školu už máte dostudovanou, co řešíte?

Studuju na Jihočeské univerzitě doktorát.

V jakém oboru?

Dělám oceňování nemovitostí. V tomto oboru pracuju pro banky. Měnily se podmínky pro úvěry, bylo toho ke konci roku docela dost.

Byl jste tedy o Vánocích úplně bez sportu?

Trénoval jsem beach v Českých Budějovicích. Ale jinak jsem prožil Vánoce docela pracovně.

Co je pro vás prioritou? Sport? Zaměstnání?

Přemýšlím stále jako vrcholový sportovec. Volejbal je pro mě neustále nejdůležitější.

Myslíte ale na to, že jednou kariéra skončí?

Po odchodu z Jihostroje jsem si dodělal ještě jednu vysokou školu. Začal jsem pracovat v oboru a dodělávat ten doktorát. Je jasné, že přijde také chvíle, kdy volejbal hrát nebudu.

Jste stále v úzkém kontaktu s vašimi bývalými spoluhráči z českobudějovického Jihostroje?

Moc ne. Občas se potkáváme s Radkem Machem, se kterým jsme v Českých Budějovicích sousedi.

Sledujete Jihostroj?
Ne detailně. O Budějovicích zase moc zpráv nemám. Vím, že jsou v tabulce někde okolo nás, ale to teď není vůbec důležité.

Máte za sebou slabší zápasy, ale také vydařené výkony. Naposledy jste rozstříleli doma Ostravu. Jak hodnotíte projev příbramského týmu?
Myslím, že předvádíme dobré výkony. Tuto sezonu doma hrajeme docela dobře. Favoritem v sobotu budou určitě Budějovice, doma jsme jim ale nikdy nedali nic zadarmo. Stejné to bude také v sobotu.

Dorazí v hojném počtu také fanoušci Kocourů, kteří dokážou vytvořit peklo?
Všichni se na zápasy extraligy těšíme. O duelech s Jihostrojem to platí ještě o trošku víc. Diváci chodí a přijdou i v sobotu.

Chilan Sebastian Gevert má výborný servis. Co mu říkáte?
Levačka je specifická. Ten servis má zvláštní křivku. Letí hodně rychle. Samozřejmě víme, že dává spoustu bodů, musíme se na něj připravit. Ustojíme to. Máme v Příbrami vyrovnanou přihrávačskou trojici.

Existuje proti jeho dělovce pro libero zvláštní recept?
Spíš je to o obraně. Při jeho servisu se spíš brání jako v poli. Není to klasický příjem. Dá se zhustit střed hřiště, doufám, že si v sobotu poradíme.

Volejbal byl ve vaší rodině vždy tématem číslo 1, pokračuje ve sportovní kariéře také vaše sestra Lucie?
Skončila.

Má za sebou přece tříletou reprezentační zkušenost. V mládežnických složkách VK České Budějovice působila úspěšně na liberu…
…teď trénuje v Praze děti beachvolejbal a atletiku. Studuje architekturu zahrad. Šestky nehraje.

Vůbec?
Ne. Nejsou právě přátelské vztahy mezi mládežnickými složkami Jihostroje, VK ČEZ a Táborem. Podle mě se v Budějovicích zachovali vůči hráčkám a hráčům spíš blbě.

V čem?
Naslibují jim něco, kariéru v Budějovicích, OK. Potom to celé skončí a děkujeme, odejděte. Zaplaťte, nebo nebudete mít možnost hrát.

S tím nesouhlasíte?
To je špatně. Z toho důvodu přestane Tábor dávat hráče a hráčky do Budějovic na přestup. Jen na hostování. Aby se právě tomuto zamezilo. Nelíbí se mi, že hráčky a hráče v mládežnických kategoriích v Budějovicích využijí a pak je de facto zahodí.

Manažer Jihostroje reaguje na slova Davida Juračky:
„Otázka výchovného za hráče nebo hráčku je vždy velmi emotivní záležitost. Domovský klub chce získat za přestupujícího volejbalistu vždy co nejvyšší odstupné a nový klub, potažmo hráč, má pocit, že by odstupné mělo být co možná nejmenší. Českým volejbalovým svazem jsou dány tabulkové ceny za výchovné podle soutěže, do které se přestupuje. My se ale snažíme vždy s klubem, který má zájem, se dohodnout a to se nám, myslím, daří. Spolupráce s VK Tábor funguje už několik let a máme s nimi podepsanou smlouvu o spolupráci při výchově hráčů a hráček. Nemám žádné indicie, že by Tábor byl se spoluprací nespokojen a také nevidím důvod, proč se David, jako člen VK České Budějovice a hráč Příbrami k této spolupráci vyjadřuje."