Hokejbal je sport, který se již před několika desítky let hrál mezi paneláky na každém volném plácku. Stačila k tomu pouze hokejka a tenisák. První záznamy o hokejbalu jsou již z roku 1982 a vznikal právě v jihočeské metropoli v Tělovýchovné jednotě Pedagog (nyní SK Pedagog). „Pedagog má pětapadesátiletou tradici a co se týká výchovy mládeže, je zde hokejbal na nejvyšší úrovni v v Jihočeském kraji,“ připomíná ředitel šampionátu a zároveň předseda SK Pedagog Přemysl Horák.

Patronem mistrovství světa se stal trojnásobný hokejový vítěz Stanley Cupu, dvojnásobný mistr světa a jihočeský patriot Jaroslav Pouzar. „Za mlada jsem hrával bendy hokej s tenisákem. V klasickém hokejbalu jsem si vyzkoušel jeden zápas, ale bylo to strašně náročné a do dalšího už jsem nenastoupil,“ usměje se. „Jenom běháte a nemůžete se doklouznout na bruslích jako při hokeji. Na hokejbalové mistrovství se ale těším. Jsem zvědavý, na jaké úrovni budou jednotlivé týmy hrát. Jsem rád, že mohu být patronem takové akce, i když se nejedná přímo o hokej,“ nechal se slyšet věhlasný hokejista.

Počet účastníků ještě není známý. „Čekáme na uzávěrku přihlášek. Ale již nyní je jisté, že hrát bude minimálně deset týmů mužů a čtyři celky žen,“ informuje Horák.

Světový šampionát kategorie Masters se koná vždy jednou za dva roky. „Minulé mistrovství se konalo na Bermudách v krásném prostředí hned vedle oceánu. Nyní se po šesti letech vrací do Evropy a právě k nám do Českých Budějovic,“ pochvaluje si Horák.

Mezi přihlášenými figurují tradiční hokejbalové země: USA, Kanada, Slovensko a domácí Česko, dále pak Portugalsko, Itálie, Řecko, Německo, Rakousko. V jednání je účast Švýcarska, Indie, Finska, Velké Británie, Kajmanských Ostrovů, Haiti, Hongkongu a Libanonu. „Zvláštností této kategorie je, že se mohou zúčastnit dva týmy z jedné země mezi muži i ženami,“ připomíná Horák, jenž děkuje Statutárnímu městu České Budějovice a Jihočeskému kraji za jejich pomoc při financování tak velké sportovní akce.

Mistrovství světa bude probíhat ve dnech 17.-21. června 2020 v obou halách Budvar arény.