V Českém Krumlově půjde o odvetu, stejné sestavy se potkají už o den dříve v Brně. Smyslem akce je po delší turnajové odmlce „ukázat“ nejlepší české hráče a také představit a otestovat nový model extraligy. Nejvyšší domácí soutěž družstev se od příští sezóny bude hrát na sedm zápasů a tři vítězné sety do 11 bodů, od této změny si Český badmintonový svaz slibuje hlavně větší atraktivitu pro diváky i média.

„Vedlejším cílem exhibice Čechy proti Moravě je zpestření denní přípravy našich nejlepších badmintonistů, kteří kvůli pandemii nemají možnost hrát žádné turnaje a věnují se pouze tvrdému tréninku bez blízkého cíle. Věříme, že akce bude úspěšná po všech stránkách a že si k nám do haly najdou cestu diváci i novináři, bude to stát za to,“ říká hlavní organizátor akce Radek Votava.

Právě jeho svěřenci, dvojnásobní mistři republiky ve čtyřhře, opory extraligového klubu SKB Český Krumlov a účastníci mistrovství světa i Evropy Jaromír Janáček s Tomášem Švejdou, by měli být základním kamenem týmu Čech. Spolu s nimi se představí aktuální mistr republiky ve dvouhře Jan Louda, bronzový z republikového šampionátu Ondřej Král či dlouhodobě nejlepší deblistky Alžběta Bášová s Michaelou Fuchsovou. Ve dvouhře nastoupí Sabina Milová, jež v Českém Krumlově vyrůstala a nyní žije a trénuje v Plzni.

I Morava ale přijede s kvalitním kádrem. Tým stojí na Milanu Ludíkovi, jenž má ze všech Čechů v přerušené olympijské kvalifikaci největší šanci na úspěch. Krýt záda mu bude Adam Mendrek, další brněnský hráč a česká žebříčková dvojka, která se po obnovení kvalifikace v lednu 2021 o Tokio ještě také hodlá poprat. Silná je i ženská část družstva: za Moravu nastoupí domácí královna posledních let Tereza Švábíková i druhá nejlepší Češka Kateřina Tomalová, nechybí ani juniorská mistryně Tallulah Sharleen Van Coppenolle.

Morava má navíc trumfové eso: trojnásobného olympionika Petra Koukala, jenž sice už ukončil kariéru, stále je však fit a do utkání by měl zasáhnout jako hrající trenér.

„Věřím ve velmi vyrovnané utkání a pěknou diváckou účast. Výkvět českého badmintonu tady přece jen není vidět každý den. Pozval bych ale i na doprovodný program, jehož součástí bude para-badmintonová exhibice mezi dvěma nejlepšími českými hráči na vozíku, Lukášem Šemberou a Zbyňkem Sýkorou. I tady půjde o souboj Čechy versus Morava, Lukáš je z Brna a Zbyněk trénuje tady s námi v Českém Krumlově,“ říká Radek Votava, jenž usedne na trenérskou židli českého výběru spolu s Josefem Rubášem, trenérem všech tří singlistů v týmu a předsedou trenérsko metodické komise ČBaS.

Moravu spolu s Petrem Koukalem do exhibice povede i Ladislav Vorel, bývalý reprezentační trenér a hlavní organizátor první exhibice, která se hraje o den dříve v Brně.

Čechy vs. Morava

Kdy: čtvrtek 18. června od 16:30 hodin

Kde: Všesportovní hala Český Krumlov

Předpokládané sestavy

Čechy: Jan Louda, Ondřej Král, Jaromír Janáček, Tomáš Švejda, Matěj Hubáček, Alžběta Bášová, Michaela Fuchsová, Sabina Milová

Morava: Milan Ludík, Adam Mendrek, Filip Budzel, Tereza Švábíková, Kateřina Tomalová, Tallulah Sharleen Van Coppenolle