Tým strakonických žen bude hrát tradičně II. ligu a zaznamenal pro letošní sezonu řadu změn. V kádru se objeví několik zcela nových mladých tváří. „Jedná se o hráčky, které mají limitované přestupy ze Sokola Písek. Naopak k zápasům zatím nenastoupí zkušená Gabriela Vlčková, která dosud nedoléčila zranění kolene a s jejím startem to nevypadá dobře," zmínila trenérka Eva Krausová.

Do letní přípravy nenastoupila Tereza Řezáčová. „Takže jsme prakticky bez ´profesionálních´ pivotů, to bude jeden z našich největších aktuálních problémů," dodala Krausová. Z uvedených změn plyne podle ní jisté riziko nesehranosti, které týmu minimálně v úvodních utkáních hrozí!

Ze současné situace vyplývá jediné: „Jako tradičně raději zůstaneme při zemi a spokojíme se opět se skromnějšími ambicemi, tedy hrát v horní polovině tabulky. A každé místo směrem nahoru je plusové," zdůraznila.

Po suverénním vítězství ve II. lize se poprvé v historii klubu HBC Strakonice 1921 bude v nadcházející sezoně ve Strakonicích hrát nejvyšší soutěž staršího dorostu. Tým, jehož páteř by měli tvořit hráči ročníku narození 1997, má za cíl pohybovat se v lepší polovině tabulky a odehrát dobrá utkání se všemi týmy.

K tahounům by měli patřit Tomáš Nejdl a Tomáš Chvosta, na pivotu Filip Hanzelín, na křídle Jan Schwarz. „Ti mají v nohách velmi dobrou přípravu na sezonu. A na křídlech je doplní dále Filip Lipták, Adam Bezpalec a Ondřej Klečka, do herní pohody se po zranění kolene vrací spojka Matěj Kosák," přiblížil trenér Roman Nejdl.

V úvodu sezony nebude mít k dispozici hned několik hráčů: křídlo Jakuba Narina (mononukleóza), pivota Adama Vrchlavského (nemoc) a spojka Ondřeje Marienku, jehož operované koleno stále není v pořádku. „Protože své házenkářské účinkování těsně před sezonou ukončili Karim Razak a Ondřej Knetl, dostanou velký prostor nadějní mladší dorostenci – Adam Nejdl, Tomáš Samek, Martin Plaček a Aleš Kvěch. A rovněž gólmani Petr Šejvl a Martin Smolej. Na hostování přišli z Českých Budějovic gólman Stanislav Šíma a křídlo Filip Kettner," doplnil strakonický kouč.

Zatímco strakonický starší dorost bude hrát vyšší soutěž, mladší dorost po sestupu nižší soutěž – II. ligu. Jednoznačný cíl je hrát nahoře a návrat zpět mezi elitu. „Věřím, že soutěží projedeme stejně impozantně jako starší dorostenci v předchozím ročníku a po roce vrátíme do Strakonic I. ligu," řekl trenér Roman Marienka.

Důvod, proč by to mělo vyjít, vidí kouč hlavně v tom, že družstvo nedoznalo výraznějších změn. „V minulé sezoně jsme sestoupili hlavně proto, že jsme byli nejmladší a nejsubtilnější. A byla smůla, že se nám ve třetím kole zranil Ondřej Marienka. To byl lídr a s ním bychom soutěž asi udrželi," konstatoval.

Právě to, že mladí hráči získali v uplynulém ročníku zkušenosti v I. lize, by se mělo odrazit v jejich zkušenosti v nadcházející sezoně. Zejména například u Tomáše Nejdla, Aleše Kvěcha, Tomáše Samka, Martina Plačka a obou brankářů Martina Smoleje a Petra Šejvla. Tito hráči budou pendlovat také do staršího dorostu. „Náš tým je celkově silný a i ostatní hráči jsou kvalitní," zdůraznil Roman Marienka.

Co se týče Ondřeje Marienky, ten bude ještě na podzim kvůli rekonvalescenci mimo hru.