Velká volejbalová bitva se rychle blíží. Českobudějovický Jihostroj vyzve v boji o mistrovský titul liberecká Dukla, finále začíná ve středu (18).

Jihočeskou mašinu vede dvoumetrový  kapitán Michal Sukuba (30). Je před vrcholem sezony nervózní? A co má slíbeno za to, když domů přinese zlatou medaili? Na to jsme se zeptali jeho drahé polovičky Lucie Mudrové (29). Podle svých slov se sympatická a věčně usměvavá přítelkyně kapitána mistrovského celku při rozhovoru zapotila, ale také příjemně pobavila.

Jaké je žít s kapitánem nejlepšího českého volejbalového týmu?
Doma naštěstí kapitánem není, takže jako s úplně normálním chlapem. Akorát se vše podřizuje volejbalu, ale na to si časem zvyknete (smích).

Jak zvládáte předstartovní finálovou horečku? A jak Michal?
Vzhledem k tomu, že to není první finále, tak už vím, co nás čeká a moc se na to těším. Je tu vyvrcholení dlouhé a náročné sezony a zbývá posledních pár dnů, takže tomu teď vše podřizujeme a žijí tím i naše obě rodiny a přátelé.

Je Michal nervózní před prvními zápasy finále? Bývá někdy nervózní?
Je zkušený hráč a velký pohodář. Nervozitu nedává najevo, ale finále vnímá jako výjimečnou záležitost a přistupuje k němu velmi zodpovědně.

Jak vůbec prožíváte zápasy vy, když přítel válí na palubovce?
Nebudu si vymýšlet a říkat, že každý zápas naplno prožívám. Našlo by se jich pár v základní části, ze kterých jsem viděla pouze několik výměn. Ale sezona je opravdu dlouhá a já jsem byla téměř na všech utkáních. Takže je logické, že se nedá plně soustředit na všechny zápasy. A záleží také na soupeři.  Někdy se na utkáních Jihostroje  s ostatními přítelkyněmi spoluhráčů dá probrat spoustu zajímavých věcí. Samozřejmě všechny na téma volejbal (smích).

Už se těšíte na první souboje s Libercem o mistrovský  titul? Budete fandit?
Minulý rok jsem bohužel finále z pracovních důvodů neviděla, ale letos si ho nenechám ujít. Na první středeční zápas sice nepřijedu, ale na druhý už ano. A v Liberci si nenechám ujít ani jeden zápas.

Vy nebydlíte s Michalem pod Černou věží?
Pracuji v Praze, ale mám dobrou práci, ve které jsem pánem svého času i regionu. Takže si vše dokážu zařídit tak, abych stíhala téměř všechny zápasy.  A do Budějovic už jezdím skoro poslepu. Jen doufám, že se tenhle rozhovor nedostane do rukou mého zaměstnavatele (smích).

Jste hlučný nebo klidný fanoušek? Jak je vám, když se Jihostroji nedaří?
Klukům samozřejmě fandím, zápas od zápasu je to ale jiné. Záleží na vývoji utkání, celkové atmosféře a tak dále. Ale když chci, tak jsem pořádně slyšet (smích). Jsem velmi impulsivní člověk, takže zápasy hodně prožívám a nervy k tomu samozřejmě patří.

Čeká před prvními zápasy na kapitána Jihostroje třeba nějaké oblíbené jídlo nebo jiné povzbuzení, aby se mu dařilo? Třeba nějaký talisman?
Kluci teď najeli na finálový režim, dodržují životosprávu a společně se zdravě a vyváženě stravují, takže nám holkám odpadla starost – „Co budu dnes zase vařit?“ (smích). Před zápasem mu dám pusu pro štěstí, když nestihnu přijet, než vyrazí na zápas, tak mu ji aspoň pošlu v ve zprávě na mobil. A nezapomenu mu vždy připomenout, ať vykročí pravou nohou. Sem tam nějaký malý talisman taky proběhl, ale kluci mají spoustu svých rituálů a talismanů, které jim pomáhají k úspěchům.

Máte vy a ostatní drahé polovičky obhájců titulu velkou radost, když v play off musejí vaši hoši dodržovat tradiční rituál neholení se?
Holení je Michalova méně oblíbená činnost, takže on si to teď náramně užívá, protože ví, že po dobu play off s tím vůbec nic nezmůžu. Leda bych zaplatila pokutu do jejich kasy a vykoupila ho z tohoto rituálu. Ale jen ať se těší, až finále skončí (smích)! A takhle to mají i ostatní přítelkyně hráčů, tedy pokud zrovna ten jejich zarostlý je. Protože ne všech se to týká (smích).

Jak se těšíte na finále vy? A pokud to víte, jak se těší váš partner?
Já se těším moc. Beru si kvůli tomu i dovolenou, abych se mohla plně soustředit, fandit a celé to prožívat s ním. Michal se taky těší, mluvíme spolu o finále stejně jako o mé práci. Pro kluky je tohle  odměna za dlouhých deset měsíců dřiny a odříkání, taková třešnička na dortu.  Teď  už ji zbývá jen slupnout a pak následuje zasloužený dlouhý odpočinek.

Co má Michal slíbeno za odměnu, když vám přinese domů zlatou medaili?
Zrovna o víkendu jsem se ho ptala, co dostanu za titul, za to, že jsem to s ním celou tu dlouhou a náročnou sezonu vydržela (smích). Určitě se odměníme navzájem, třeba nějakou pěknou zaslouženou dovolenou. Někde hodně daleko od volejbalu (smích).

Jak podle vás dopadne finále? Kolik zápasů se bude hrát?
Věřím, že finále s Libercem dopadne ve prospěch Jihostroje a troufám si říct, že již v pondělí v pozdních večerních hodinách bude titul na jihu.  Takže vyhrajeme 4:0 na zápasy. V horším případě sérii kluci ukončí ve čtvrtek v domácím prostředí před svými fanoušky. Jinou variantu si už vůbec nepřipouštím.

Radíte Michalovi nebo ho třeba někdy i kritizujete? Když se mu daří, dočká se pochvaly?
Radit mu? To bych si nedovolila (smích). Ale asi jako jedna z mála přítelkyň hráčů ho umím  zkritizovat, ale zároveň i pochválit. Obojí je důležité.