Čtvrtou prvoligovou účast v řadě chtějí strakoničtí házenkáři završit celkovým prvenstvím. Vyhrát soutěž, tak definoval cíl už na konci minulé sezony trenér mužů Miroslav Vávra s tím, že po dvou druhých místech už vlastně mužstvu nic jiného nezbývá. Jihočeši pro naplnění ambic posílili. Ale dál budou spoléhat hlavně na kolektivní pojetí a partu, která táhne za jeden provaz a má šanci splnit si sen.

Při stanovení cíle vyhrát první ligu – můžete říci, že jste silnější než v minulé sezoně?
Jsme silnější v tom, že jsme posílili na postu brankáře o Jana Misaře a levého křídla o Martina Volfa. Také se vrací po zranění Míra Masák, takže papírově jsme silnější. Prověří nás ovšem až úvodní utkání, v létě jsme sehráli jen dva přípravné zápasy a jedno utkání poháru. Ani jeden z duelů nám nevyšel podle představ, neměli jsme takovou sílu jako v minulém ročníku.

Jak se zmíněné posily v přípravě jevily?
Gólman Honza Misař se trénuje sám, není žádný problém. V přípravných zápasech měl průměr úspěšnosti 40 procent, což je vynikající. Martin Volf má trošku problémy s adaptací. Zdá se mi, že je v utkáních nervózní, potřeboval by, aby mu to sedlo, pak to bude v pořádku. Míra Masák se rozbíhá, stále je vidět, že není zdravotně úplně v pořádku. Budeme ho tedy využívat do obranné činnosti, do útoku omezeně. Celý podzim se bude spíše jen rozehrávat. Hlavně se mu nesmí nic stát.

Projeví se nějak, že jste natvrdo a oficiálně vyhlásili boj o prvenství? V předchozích sezonách jste spíše útočili zezadu.
Nám už nic jiného nezbývalo. Dvě sezony za sebou jsme skončili druzí a cíl jsme chtěli posunout a najít novou motivaci pro celý tým. Proto jsme vyhlásili tuto metu. Kolektivně! Chtěli jsme si vytvořit zdravý tlak na sebe, aby to mělo smysl a diváky to bavilo. Dát tomu i něco navíc. Začali jsme víc trénovat, tréninky byly tvrdší než dosud. Hodně fyzické, hráči jsou 
i unavení. Jen doufám, že se to neprojeví teď v prvním zápase. V sezoně budeme muset tréninky uzpůsobit vytíženosti a možnostem hráčů.

Vidíte nadcházející sezonu jako tu správnou pro to, abyste s týmem došel až na úplný vrchol? 
S tím, že pak už se bude šance jen snižovat?
Vzhledem k věku zkušených hráčů si myslím, že máme poslední možnost, kdy můžeme soutěž vyhrát. Vůbec nevíme, jak to bude se složením družstva vypadat už v té další sezoně. Hráčsky jsme momentálně asi obsazeni nejlépe, jak můžeme být. Na dorostencích, kteří dorůstají, to nepůjde postavit tak, aby hned hráli o čelo tabulky. Máme tým poskládaný akorát na to, abychom se pokusili první ligu vyhrát.

Koho vidíte jako hlavní konkurenty v boji o prvenství?
Hlavní konkurent je veřejně známý – Nové Veselí. Vyhlásilo jako cíl postup do extraligy. Má dost mladý tým, bude mu muset hodně pomoci David Šůstek. Teď se tam ještě vrátil Pavel Najman, což je pro Veselí záchrana. Jedná se o zkušeného hráče, na kterém to postaví. Posílil také Chodov a bude hrát o čelo. Nevím, s čím nastoupí Bystřice pod Hostýnem, ale bude tradičně silná.

Co říkáte na nové týmy v soutěži – Starý Plzenec, Ostravu 
a Přerov?
Ostrava má velmi dobře poskládaný mančaft, Plzenci podle našich informací vypomohou bývalí extraligoví hráči. Extraligový Přerov na tom z nováčků bude asi nejhůře, kádr se mu rozpadl.

Jak se vydařila příprava?
Fyzická příprava proběhla bez problémů, účastnili se jí všichni. S herní stránkou spokojený nejsem, v tréninku se nám nedaří navodit zápasové tempo, děláme hodně chyby, neproměňujeme vyložené příležitosti.

Povedlo se zapracovat na něčem novém? Nebo jste se soustředili spíše na pilování standardních věcí?
Díky tomu, že se hrajícím asistentem stal Jarda Dušek, zapojil nové věci, které od kluků vyžadujeme. Je to ale na delší dobu, hráči nejsou schopni to pobrat, každý hraje, na co je zvyklý. Jsou to herní věci – změna náběhu, jiný styl útočení. Vůbec se nám to nedaří do mužstva dostat, hrajeme pořád víceméně stejně. Potřebovali bychom navázat alespoň na to, jak jsme hráli – vycházet 
z výborné obrany a mít lepší přechod do útoku.

Bude mít na naplnění cíle větší vliv to, aby tým zůstal zdravý, nebo spíše dlouhodobá forma?
Jsou to spojité nádoby. Musí klapnout herní obraz, na což má vliv právě zdraví hráčů. Bohužel už teď laboruje s ramenem Martin Mošovský, s nohama David Zbíral. Tomáše Peka trápí nohy a ramena. Není to nic vážného, hlavně musí přijít herní pohoda. Ta je nejdůležitější. Aby se nám povedl zápas, který by všechno nakopl. Moc by nám to pomohlo.

Dvaatřicet zápasů v řadě jste doma v první lize neprohráli. Zůstane strakonická tvrz také letos nedobytná?
Zůstane!