Když Česká basketbalová federace 12. března 2020 přerušila veškeré své soutěže, jihočeské celky tato událost zamrzela. Vždyť A-týmy obou klubů soupeřily na špici prvoligové soutěže a juniorské celky Sršňů a GBA Lions se měly ucházet o republikový titul. Zvláště mladé Sršně vzniklá situace nepotěšila. S působením v mládežnických kategoriích se úspěšná parta trenéra Jana Čecha chtěla rozloučit třetím zlatem. Po mistrovských taženích v kategoriích U15 a U17 měl být dokonán zlatý hattrick. Měl, ale nebude.

Mezi dospělými se sliny na postup sbíhaly u Vajgaru i u Otavy. Lions byli největšími favority a Sršni celou sezonu dokazovali, že jsou skvělou partou. V Jindřichově Hradci byla KNBL jasným a deklarovaným cílem, v Písku se o nejvyšší soutěži začalo nahlas mluvit až v průběhu dobře rozehraného ročníku. Jihočeskému basketbalu by působení mezi elitou slušelo, ale pokud se nestane nic převratného, bude si nejméně ještě jeden rok muset počkat.

Přestože se nehrálo a 5. dubna byly ukončeny veškeré soutěže, stále existovala naděje. Čekalo se, jak Výbor ČBF rozhodne o konečném pořadí v 1. lize i KNBL, o baráži a případných sestupujících či postupujících týmech. Ve hře bylo i rozšíření nejvyšší soutěže, ani tato možnost se však neproměnila ve skutečnost. Předváděné výkony a dosažené výsledky byly smazány. Prvoligový ročník 2019-2020 nebude mít žádné finálové drama. Na startu sezony 2020-2021 bude vše jako před rokem.

Generální sekretář ČBF Michal Konečný komentoval rozhodnutí takto: „Byly dva názory a debata byla poměrně dlouhá. Názory se lišily na metodiku, zda je dobré soutěže rozšiřovat nebo nerozšiřovat. Nakonec zvítězila varianta, že by měly být zachovány systémy soutěží jako v letošním roce a spíš se dlouhodobě zaměřit na rozvoj soutěží.“ Předseda ALK Tomáš Kotrč vyjádření doplnil: „Do KNBL nikdo nepostupuje, ale nikdo ani nesestupuje. Baráž se hrát nebude. Příští ročník bude pokračovat ve 12 klubech. Neuvažovalo se o udělení Divoké karty na případné rozšíření.“

Písečtí Sršni i jindřichohradečtí GBA Lions se tak znovu postaví na prvoligovou startovní čáru a budou usilovat o zopakování výkonů, které je zařadili na špičku tabulky. Sršni chtějí mít nejsilnější tým v historii klubu a nechybí jim odhodlání. V jaké síle se do bojů o KNBL pustí Lions, se teprve ukáže.