Basketbalista Radan Tesař patří ke stabilním oporám druholigového SKB Strakonice. Je především obávaným střelcem za tři body. Mužstvo od Otavy je ve své sedmé druholigové sezoně po polovině soutěže šesté. Radan Tesař k tomu říká, že k větší spokojenosti chybí dvě vítězství navíc. Celkově by byl na konci sezony spokojený s umístěním v horní polovině tabulky.

Po polovině soutěže jste na šestém místě s bilancí šest výher
 a šest porážek. Jste spokojení, nebo ztrát bylo příliš?
Určitě mohla být naše bilance lepší, ale v zásadě jsme spokojení. I když k úplné spokojenosti chybí dvě výhry. Ale vzhledem k různým skutečnostem či počtu tréninků, bilance asi odpovídá našim možnostem.

Které ztráty mrzí nejvíc?
Velmi blízko k vítězství jsme měli ve více zápasech, například s Teplicemi, v Košířích nebo v Domažlicích. To byla utkání, kde se takzvaně lámal chleba v závěrečných čtvrtinách a které jsme bohužel nezvládli. 
Z hlediska našich fanoušků určitě mrzí domácí prohra 
s Teplicemi.

Na co jste dopláceli v zápasech, které jste prohráli, především?
Jednoznačně je problém 
v útoku. Kromě Kuby Diviše a po určitou dobu Lukáše Krause jsme nebyli schopní najít střelce, který by pravidelně střílel přes deset bodů 
v zápase. Měli jsme v tomto ohledu velké mezery v dosavadním průběhu sezony. Nemohoucnost v útoku se poté občas projevovala i v obraně, kterou – dovolím si tvrdit – máme velmi slušnou.

Určitě je pro vás velká škoda, že tým opustil Lukáš Kraus, který byl náhradou za Jakuba Diviše 
v době jeho pracovních povinností v Japonsku. Zahráli si spolu jen v derby s Pískem. Jak velká výhoda by to byla do zbývajících zápasů od derby, kdybyste měli dál oba hráče k dispozici pohromadě?
Je bez diskusí, že pokud by hráli oba dohromady i v dalších zápasech, byla by to pro nás obrovská výhoda. Dokážou na sebe natáhnout dva hráče, tím uvolnit prostor pro střelbu z dálky, eventuálně pro ně není problém skórovat. To dokazují i jejich statistiky. Obrovské penzum jejich práce se projevuje také v obraně či na doskoku. Situace je ovšem taková, jaká je
 a my nijak neřešíme, jaké by to bylo, kdyby tu byli oba.

O víkendu 25.-26. ledna vás doma čekají dva rozdílní soupeři. Suverénní Domažlice, které vedou soutěž,
 a poslední Klatovy. Jaké vidíte šance? V jaké budete sestavě?
Klatovy musíme porazit, to je jasné. V zápase s Domažlicemi favority nebudeme, to si nebudeme nalhávat. Jejich bilance je výborná, ale my se rozhodně nevzdáme a v koutku duše věřím, že jsme schopni je porazit. Co se týče sestavy, určitě nám bude chybět Martin Janda, což je velmi citelná ztráta, jelikož tím ztrácíme prakticky jediného klasického rozehrávače. Uvidíme, co trenér vymyslí
 a jak my ostatní malí hráči se s tím popereme. Věřím, že úspěšně a že se to projeví již 
v sobotním zápase.

V prvních vzájemných duelech jste v Klatovech uspěli a v Domažlicích skoro také, prohra byla těsná. Trenér Milan Janda tehdy prohlásil, že jste soupeři vítězství darovali. Vidíte tedy tento tým jako hratelný i doma, nebo jeho postavení v tabulce 
a bilance ukazují, že bude jasným favoritem a spíše by vaše výhra byla překvapením?
Nemůžeme se moc ohlížet do minulosti. Podle mého názoru budou Domažlice favoritem, to si musíme přiznat. Ale to může být i naše výhoda, jelikož se nebudeme muset znervózňovat, jestli musíme, nebo nemusíme vyhrát. Prostě si to půjdeme užít.

Na jaké umístění můžete v této sezoně, kdy je soutěž v polovině, podle vás pomýšlet? Co je reálné a s čím byste byli spokojení?
Jak říká náš kouč, základem je nesestoupit. Úplná spokojenost bude, pokud se umístíme v horní polovině tabulky. Samozřejmě čím výše, tím lépe. Pro nás je hlavní, že nás basket v této partě moc baví a užíváme si to.

Jak hrají a hráli

Sobota 25. ledna: SKB Strakonice – Domažlice (17)
Neděle 26. ledna: SKB Strakonice – Klatovy (11)

První vzájemné zápasy: Domažlice – SKB Strakonice 60:54 (36:36), Klatovy – SKB Strakonice 52:87 (23:38)