Jen pět gólů. Takový byl konečný rozdíl skóre sobotního osmifinálového pohárového zápasu házenkářů Strakonice – Lovosice. Prvoligoví Jihočeši podlehli extraligovým Severočechům a obhájcům pohárového prvenství se ctí 26:31 (12:16).

Za půlstoletí trvání strakonického handbalu strakoničtí muži neměli nikdy tak atraktivního soupeře, jako teď. Je pravda, že už v minulé sezoně hráli v Českém poháru s extraligovými týmy Třeboně a Plzně, v tomto případě je však kvalita jasně na straně Lovosic. Severočeši jsou účastníky evropských soutěží a dodávají pravidelně své hráče i do české reprezentace. Tato stručná vizita mluví sama za sebe…

Utkání bylo svátkem celého strakonického oddílu. A i fanoušků, kterých se v hale tísnilo 350! Potvrdil to i Miroslav Masák, se sedmi góly nejlepší střelec Strakonic. „Užili jsme si to. Myslím si, že jsme uhráli slušný výsledek, byla plná hala… Bylo fantastické odehrát takový zápas."

Domácí začali bez jakékoliv bázně a byli to oni, kdo po sérii neúspěšných útoků z obou stran po více než třech minutách otevřeli skóre, konkrétně Tockstein. V 7. minutě to bylo 1:2 a 2:2. Následně ovšem přišel výpadek týmu od Otavy, limitovaly je zbytečné chyby a ztráty, neproměněná sedmička a další šance. Ve 12. minutě tak Lovosice vedly 8:2. „Nedali jsme góly. Zřejmě to pramenilo z nervozity, z respektu ze soupeře," zmínil příčinu kouč Miroslav Vávra.

Ale Strakoničtí se po time outu zvedli a bojovali, takže ve 21. minutě se dotáhli na rozdíl jediného gólu (9:10). Jenže potom – za stavu 9:12 – neproměnili znovu sedmimetrový hod a prohráli tak poločas o čtyři branky (12:16).

Druhá půle byla vyrovnaná a v podstatě se hrálo gól za gól, rozdíl tak zůstával. V poslední desetiminutovce se přiblížili Jihočeši maximálně na tři góly. A mohli možná udržet skóre pod třiceti inkasovanými brankami, jenže v závěru se nevyvarovali opět zbytečných chyb a v poslední vteřině dostali gól na 31:26.

Jaké je resumé trenéra Vávry? „Ukázal se rozdíl mezi extraligou a první ligou. Kdybychom dali šance, tak zápas mohl skončit o méně branek. Obrana nebyla špatná, bylo to o střílení gólů."

Lovosice, zejména ve druhé půli, hrály to, co potřebovaly. Zjistily, co na soupeře platí a držely gólový rozdíl. To ovšem nikterak nesnižuje výkon domácích. „Souhlasím. Jenom si myslím, že kdyby první poločas neskončil o čtyři branky, druhý by byl o něčem jiném. Pro kluky byla tahle konfrontace výbornou zkušeností, porovnali se s velmi kvalitním soupeřem. Je vidět, že kdyby bylo víc možností na trénování a nacvičení různých věcí, tak bychom byli ještě víc konkurenceschopní," dodal.

V zápase se mu líbily hlavně výkony Miroslava Masáka v útoku, Petra Masáka v obraně a jako tahouna týmu označil Davida Zbírala. V bráně se zaskvěl pěknými zákroky Jakub Jareš. Na straně hostů byl nejlepším hráčem Roman Jelínek – přesná střelba a rychlost z něj dělají jednoho z nejlepších hráčů extraligy.

Strakoničtí budou dále pokračovat v přípravě, v sobotu 9. února je pak čeká přípravný turnaj.

Fakta

Český pohár – osmifinále: Strakonice – Lovosice 26:31 (12:16). Branky: M. Masák 7, R. Marienka 4, D. Zbíral 4 (2/1), Tockstein 3, Pek 3 (1/1), F. Moravec 2, Krejčí, J. Vávra 1, M. Zbíral 1 (1/0) – Jelínek 7, Škvařil 6, Sýkora, Brecko 4, Landa, Berka 3, Havlovec 2, Klimt, Kolomazník 1. Rozhodčí: Kozler, Vaník. Vyloučení: 5:6. ŽK: 4:3. Sedmičky: 4/2:0. Diváků: 350.