Jeden historický okamžik si strakoničtí házenkáři odbyli minulou neděli. Další je čeká v sobotu 16. září: první extraligový zápas na domácí palubovce!
Fanoušci už se těší, hala bude narvaná. Zájem o házenou je obrovský. A s touto podporou chce tým poprvé bodovat. Soupeřem mu bude Jičín, tradiční extraligista.

Domácí trenér Roman Marienka si je vědom výjimečnosti utkání. „Význam je nejen sportovní. Historicky se totiž stane něco, co tady téměř za sto let nebylo. Cítíme očekávání, těšíme se,“ prohlásil.

Je si však také plně vědom síly protivníka. „Jičín je rychlé, komplexní mužstvo se střelbou z dálky, kombinační hrou, hrou dovnitř. Má kvalitní křídla, skvělé brankáře, flexibilní obranné systémy,“ vyjmenoval. „Jen zopakuji, že žádný soupeř nebude lehký, abychom my mohli říci, že je pro nás přijatelný,“ zdůraznil.

Hlavní rozdíl vidí především ve zkušenosti hráčů a ostatních týmů jako takových s nejvyšší soutěží. To mu ukázal minulý zápas ve Frýdku-Místku, kde jeho svěřenci dokázali držet krok, ale laciné chyby je stály lepší výsledek. Nakonec totiž prohráli rozdílem jedenácti branek – 23:34.

Porážkou začal také Jičín, doma podlehl Zubří o pouhý gól 23:24. „Po této nešťastné prohře bychom určitě chtěli ve Strakonicích vyhrát. Bodový zisk by byl hlavně pro naše sebevědomí skvělý,“ uvedl trenér východočeského mančaftu Petr Mašát. Ale ví, že ve Strakonicích jeho mužstvo nečeká nic jednoduchého. „Podle mě budou domácí hrát v nováčkovské euforii. Tak to většinou u nováčků bývá. Myslím, že první půlrok budou hrát bez nějakého většího tlaku, což pro ně může být lehčí. Ovšem doufám, že když my budeme hrát svoji házenou, tak utkání zvládneme za dva body,“ podotkl.

V dresu soupeře by se měl objevit také Vít Šebek, který u Otavy působil půl sezony na jaře 2016.

Atmosféra ve Strakonicích byla v I. lize vždy vynikající. Jedna z nejlepších a snesla extraligové parametry. Jak velkou roli pro tým v nejvyšší soutěži bude hrát? „Absolutní! Domácí divácká kulisa, to je třeba dotažený sprint o dva tři metry dále, o pár setin vteřiny rychlejší sprint,“ uvedl kouč Roman Marienka. „V cizím prostředí, když už člověk cítí, že třeba nemůže a moc to nešlape, může něco podvědomě vypustit. Tady je to naprosto vyloučené díky divákům,“ poznamenal.

Ví, že jeho tým má kvalitu a určitě je schopen předvést ještě daleko lepší výkon než ve Frýdku-Místku…