Poslední tajenka letošního ročníku Kooperativa NBL byla v neděli rozluštěna. Basketbalisté Nymburku potřetí porazili Děčín a stali se mistry České republiky.

Už týden předtím se v soutěži definitivně zachránil Jindřichův Hradec, a právě s trenérem Lions Karlem Forejtem jsme o letošním ročníku Kooperativa NBL pohovořili.

Hradec Králové jste v baráži přehráli, takže úleva?
Určitě nám všem, hráčům i realizačnímu týmu, spadl ze srdce velký balvan. Ligu jsme chtěli určitě udržet.

Je to ale skutečný důvod k oslavám, nebo výhru nad Královskými Sokoli, kteří hrají nižší soutěž, považujete spíš za povinnost?
Slovo povinnost nemám moc rád. Je to sport a úroveň basketbalových týmů se vyrovnává. Proti nám stál v baráži velice silný protivník. V každém případě jsme rádi, že jsme pro Jindřichův Hradec nejvyšší soutěž zachovali. Sezonu jako celek jistě jako úspěšnou hodnotit nemůžeme, protože jsme skončili poslední. Zakončili jsme ji však dílčím úspěchem v baráži, a to důvodem k oslavě rozhodně je.

Přesto jste ale zřejmě před sezonou nepočítali, že budete mít v jejím závěru takové problémy?
To je pravda. Vždycky chcete své pozice jenom vylepšovat a posouvat se vzhůru, to ale nejde do nekonečna. Musíme vzít v úvahu ekonomické možnosti, jaké tento klub a toto město mají. Naším úkolem bude spíš mužstvo stabilizovat, aby se nemuselo v budoucnu zachraňovat až na poslední chvíli, jako tomu bylo letos.

Proč vám to letos v Kooperativa NBL nešlo a ligu jste udrželi až v baráži?
Nepodařilo se nám sestavit kádr podle našich představ. Tentokrát jsme neměli štěstí při výběru zahraničních posil a právě na nich jsme závislí. Nám chybí střední generace ostřílených českých borců, které je těžké z finančních důvodů do týmu přivést.

Prakticky celou sezonu u vás strávil pouze Stephon Lamar. On jediný se osvědčil?
Byl tady nejdéle a věřil jsem, že se jeho výkonnost ustálí, k tomu ale nedošlo.

Jak probíhala jednání s americkými hráči před začátkem baráže?
Oslovili jsme všechny čtyři Američany, protože jsme chtěli znát jejich postoj ke klubu, a musím říct, že jsme byli nakonec zklamaní. Především mě zklamal zamítavý postoj Brisona Whiteho. Naopak si cením přístupu Camerona Wrighta, který byl charakterově asi nejvíc na výši ze všech Američanů. Jeho profesionální přístup nás potěšil.

To naznačuje, že žádný ze současných Američanů se v týmu příští rok již neobjeví?
Ta pravděpodobnost je opravdu malá. O Wrighta bychom zájem měli, ale bude těžké ho udržet.

Nebudete tedy opět sázet spíš na domácí borce?
Přemýšlíme o tom a chceme touto cestou jít. Rádi bychom kádr doplnili o dva zkušenější české hráče. Spoléhali bychom maximálně na dva cizince. Určitě by to prospělo týmovějšímu projevu. Vysoký počet Američanů mužstvo spíš rozděluje. Ukázalo se to i v baráži, kdy už jsme hráli pouze s jedním cizincem, a rozhodně jsme hráli mnohem kolektivněji.

Jak hodnotíte české basketbalisty, kteří u Vajgaru v této sezoně působili?
Standa Zuzák využil maximum svých zkušeností a po většinu sezony plnil, co jsme od něho očekávali. Hodně však trpěl netýmovostí našich rozehrávačů. Poněkud za naším očekáváním zůstal Tomáš Vošlajer. Hraje u nás už třetí rok a předpokládali jsme, že klubu pomůže svými výkony víc. Zatím zřejmě není připraven být lídrem týmu, což od zkušenějších hráčů vyžadujeme.

A jak se osvědčili noví hráči, kteří vloni v září nebo v průběhu sezony kádr posílili?
Příjemně mě překvapil Jirka Šoula. V jeho případě jsem očekával spíš pomalejší vzestup, on ale výrazně tým podporoval hned od začátku. Šoula by mohl mít vzhledem ke svému mládí v Jindřichově Hradci slibnou budoucnost. Jakub Kaša to neměl lehké, protože přišel z Děčína, kde byl zvyklý hrát o příčky nejvyšší, do klubu, s nímž bojoval o záchranu. Je ještě mladý a nelze se divit, že ten přechod byl pro něho těžký.

Pak tu byli i hráči, kteří zklamali. S Pavlem Novákem jste se v průběhu sezony rozloučili z důvodu jeho špatných výkonů?
Přínos Pavla Nováka nebyl takový, jaký bychom si představovali, a proto jsme se takto rozhodli. Tím se uvolnilo místo pro mnohem mladšího a perspektivnějšího Lukáše Stegbauera.

Domácí soutěž opět suverénně ovládl Nymburk. Ve finále nedal Děčínu sebemenší šanci. Je schopen některý z klubů v NBL v dohledné době Nymburku vážně konkurovat?
Nymburk má nadstandardní podmínky a jeho postavení zřejmě v nejbližších letech jen tak někdo neohrozí. Některé kluby se mu alespoň snaží vyrovnat a mohou ho i porazit, ale ne porážet. Těžko někdo Nymburk zdolá ve třech utkáních. Jistě by ale soutěži prospělo, kdyby se v lize našlo víc konkurentů.