Dvě změny nastaly v družstvu basketbalistek Strakonic pro ročník 2012/2013. Přišel nový trenér Richard Lien z USA a tým posílila zkušená slovenská pivotmanka Viera Libičová.

Jihočešky budou v nadcházející sezoně již po jedenadvacáté v řadě bojovat v nejvyšší republikové soutěži. Pamatují ještě boje ve federální lize.

Vedení klubu má s týmem, který v minulé sezoně skončil až na devátém místě, za cíl zaútočit opět na medaili. Tak jako se mu to povedlo v ročníku 2010/2011 pod Marcelou Krämer.

Proč by nadcházející sezona se stejným týmem měla být lepší? Na to odpověděl šéf klubu Miloš Balák na středeční tiskové konferenci: „A proč by neměla? Každá sezona je jiná. Nechci na trenérku Marcelu Krämer svádět předchozí deváté místo, ale jak já jsem to vnímal, ten vztah se po třech sezonách do jisté míry přežil. Už to nebylo ono, tak jako v té sezoně předtím. Možná je to také tím, že po úspěchu přichází útlum. Stále však věřím, že tým, jak je poskládaný, má na to, aby byl úspěšný."

Od trenéra Richarda Liena si podle slov Baláka klub slibuje změnu přístupu a přínos nových věcí nejen pro Strakonice, ale i pro českou ligu. Příchod Viery Libičové do družstva, jenž zůstalo pohromadě, vnímá prezident jako posílení pozice klubu. „Tým je zkušený a je v jeho silách hrát o medaile. Bronz je reálnou věcí."

Jak se staví k tomuto úkolu Richard Lien? „Chci tým dotáhnout tak daleko, jak jen to půjde a rozvinout individuální dovednosti hráček do maxima. Česká nejvyšší soutěž je velmi kvalitní liga, Česká republika je čtvrtá nejlepší na světě. Tato liga je výzvou a naším úkolem je, být co nejlepší. A také věřím, že v této lize není nikdo, kdo nemůže být poražen. I když v minulé sezoně nikdo neporazil USK…"

Nový kouč přinesl změnu už do letní přípravy, kdy hráčky trénovaly především v hale a s míčem. Soustředění na Zadově pak bylo netradičně jen třídenní. Na čem družstvo pracovalo v přípravě, to přiblížila nová kapitánka Zuzana Mračnová. „Změna nastala i v systému hry, pracujeme zejména na týmové spolupráci. Snažíme se, abychom se v obraně i v útoku mohly jedna na druhou spolehnout, abychom působily jako jeden celek a vzájemnou spoluprací dosáhly co nejlepších výsledků," přiblížila.

Velmi důležitý byl z jejího pohledu i přínos amerického pozitivního postoje. „Trenér nás chválí, povzbuzuje, což je pro nás určitě velkým přínosem."

Richarda Liena potěšilo, jak hráčky pracují a celkově je s týmem spokojený. „Ovšem na druhou stranu, musíme s něčím porovnávat. Viděl jsem tři nebo čtyři týmy a líbilo se mi, jak hrají. Naším soupeřem ale nejsou ony, ale my sami," řekl a současně dodal: „Když se teď podívám na náš tým, musíme si uvědomit, že jsme v procesu. Máme mnoho mladých a nezkušených hráček a je to vidět. Věřím, že postupem času se to zlepší a že budeme schopni tyto mladé hráčky zapracovat do systému a zvýšit jejich přínos týmu."

Nejmladšími hráčkami jsou Šárka Jozová (ročník narození 1994), Zdeňka Paroubková, Kateřina Kuncipálová, Eliška Fialová (všechny 1993). Ty dostaly šanci už v minulé sezoně. „Právě u nich si slibujeme, že dostanou víc prostoru a minut na hřišti," uvedl generální manažer Eduard Gaisler.

Generálkou pro Strakonice bylo včerejší utkání proti béčku v domácí hale STARZ. Soutěž startuje příští středu, kdy Jihočešky zajíždějí do Karlových Varů. Potom hrají v neděli venku se Slovankou a doma se představí poprvé až ve středu 3. října proti mistrovskému USK Praha.

„Je to nepříznivý los, čeká nás náročný začátek soutěže. Věřím ale, že ho zvládneme," řekl manažer Eduard Gaisler.

Co se změnilo

V herním systému ŽBL došlo pro ročník 2012/2013 ke změnám. Dvanáctka účastníků se tradičně potká dvakrát v základní části doma – venku.

Pak se ale soutěž rozdělí podle pořadí v tabulce na tři skupiny po čtyřech týmech, které spolu budou hrát opět dvakrát doma – venku. Výsledky z první části se připočítávají.

Nejlepší osmička se utká klasicky křížem ve čtvrtfinále play off, pro týmy na 9. a 10. místě sezona končí, týmy na 11. a 12. místě budou hrát baráž s dvěma nejlepšími celky z I. ligy. Čtvrtfinále se hraje opět na tři vítězné zápasy (2–2–1).

Pořadí klubů na 5. až 8. místě je stanoveno umístěním po druhé části ŽBL.