Po remíze s Kanadou 1:1 si ve středu 20. června čeští hokejbaloví reprezentanti do 18 let připsali první vítězství. Se Švýcarskem si poradili v pohodě 6:1.

Skóre se poprvé měnilo na konci 5. minuty – krásnou individuální akci předvedl Matěj Kotlík, který se dvěma stahovačkami zbavil svých protivníků a brankáře Mottieze si vychutnal perfektním blafákem do bekhendu. „Za svůj gól jsem rád, ale není to příliš důležité. Hlavní je, abychom hráli dobře jako tým," řekl po utkání. Jinak byla první třetina vyrovnaná.

Druhá část určila ráz utkání. Češi ji totiž herně ovládli a dokázali si vypracovat i rozhodující náskok pro další vývoj duelu. Vše načal v oslabení David Tesař, který sebral chybnou rozehrávku soupeře a skóroval.

Za další dvě minuty to byl opět David Tesař, kdo střílel mimo dosah brankáře Mottieze a uklidnil českou střídačku – 3:0. V té době byla česká osmnáctka v tlaku a zaslouženě ho korunovala čtvrtou brankou, když Kotlík pálil od modré a gólman míček vyrazil přímo k hokejce Jakuba Svobody – 4:0.

Švýcaři se několikrát v průběhu utkání ocitli pod tlakem, a tak se vůbec nerozpakovali a vyhazovali jednoduše na zakázaná uvolnění. Poté přišla přesilová hra českého týmu a Filip Izaj od modré čáry zvýšil již na 5:0.

Šestý gól na sebe nenechal dlouho čekat, Martin Krch potrestal rozpaky ve švýcarské obraně a bylo to už 6:0. Čestného úspěchu se Švýcaři dočkali ve 41. minutě. Robin Worreby využil přesilovou hru střelou k tyči – 6:1.

Kamil Mlejnek, trenér České republiky: „Po remíze s Kanadou bylo těžké hráče proti papírově slabšímu mužstvu motivovat. V první třetině jsme hráli tragicky. Ve druhé jsme se zlepšili. Nasazení hráčů bylo hrozné, mysleli si asi, že to půjde samo."

Marco Christen, trenér Švýcarska: „Proti takovému týmu je těžké hrát pětačtyřicet minut naši nejlepší hru, což je věc, kterou proti Čechům musíme hrát. Nejdůležitější je, abychom byli připraveni v pátek a sobotu na boje o medaile."

Fakta

MS U18: Česko – Švýcarsko 6:1 (1:0, 3:0, 2:1). Branky: 5. Kotlík (as. Krch), 20. Tesař (as. Forejt), 22. Tesař (as. Černý), 25. Svoboda (as. Kotlík, Krch), 34. Izaj (as. Gabriel), 38. Krch (as. Forejt) – 41. Worreby. Rozhodčí: Bežo, Krenz. Vyloučení: 2:1. Využití: 1:1. Oslabení: 1:0. Střely: 42:11. Diváků: 250.

MS U18: Kanada – Slovensko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1). Branky: 2. Goulbourne, 28. Benson, 38. Moreau – 42. Frkáň. Rozhodčí: Friedli, Sakkas. Vyloučení: 10:7. Využití: 1:0. Střely: 25:22. Diváků: 150.

MS U16: Izrael – Slovensko 0:10 (0:1, 0:5, 0:4).

TOMÁŠ NEJEDLO