Na začátku byl vnik boxerského střediska mládeže. „Šlo to kostrbatě, protože nebyli lidi, nebyly peníze. Nebylo nic," líčil pro Deník jižní Čechy nesnadné začátky třeboňského boxu před rokem a půl boxerský nadšenec Miroslav Foral.

Podle něj možná i proto, že v Třeboni díky Janu Mračkovi a celé partě lidí okolo něj si velkou popularitu svého času získalo taekwondo a že Mraček pak založil i oddíl kickboxu, se u rybníku Svět podařilo uchytit se dalšímu úponovému sportu, kterým box je.

Jak trenér Foral před půldruhým rokem říkal, zpočátku box v Třeboni byl pro mladé kluky spíše příležitostí, jak si v dobré partě vylepšit kondičku, na žádné velké úspěchy to prý příliš nevypadalo.

Boxerské mládí od rybníku Svět však o sobě brzy začalo dávat vědět. V roce 2008 putoval do Třeboně z mistrovství republiky bronz, pak následovaly už dvě medaile ze stříbra a nato i první zlato.

„Na tom měl podíl už i Zbyněk Lejsek, jenž mi s trénováním začal pomáhat," nezapomněl Foral vyzdvihnout příchod dlouholetého boxerského kouče, jenž předtím trénoval mladé boxery spolu s legendárním exmistrem Evropy Pepíkem Němcem v Českých Budějovicích.

A právě Zbyněk Lejsek se teď přišel do krajské sportovní redakce Deníku jižní Čechy pochlubit s tím, že Box Club Třeboň ani v uplynulém roce nezahálel. Svědčí o tom mimo jiné i výsledky nedávné ankety o nejlepší sportovce roku na Jindřichohradecku. „Skončili jsme třetí v družstvech a v jednotlivcích jsme na prvním místě měli v juniorské kategorii Petra Rozbouda," hlásil pyšně a přidal k tomu, že šestnáctiletý student střední školy boxuje už od roku 2008 a dosáhl řady úspěchů.

Z nich Lejsek vybral především účast na mistrovství Evropy žáků a kadetů v bulharském Plovdivu, jakož i titul mistra republiky v kadetech. „Dvakrát Petr vyhrál i mezinárodní turnaj v Katovicích a prvenství přivezl i z mezinárodního turnaje z Dánska," doplnil výčet největších úspěchů jednoho z velkých talentů třeboňského boxu. „V minulém roce roce navíc byl finalistou mistrovství republiky jak juniorů, tak i mužů."

Věkem ani postavou ještě Petr Rozboud do chlapů nedorostl, a proto byl na mistrovství ČR jako nadějný junior jen díky schválené výjimce.

Ostatně už mezi chlapy hájí třeboňské barvy v první lize. „Ale žádný přehnaný respekt ze starších soupeřů nemá, nikdy se nevzdává, je to velký bojovník. I když prohrává, nic nedá bez boje, nedaruje ani milimetr ringu. A když je to s ním hodně špatné, tak mu tam jedině my můžeme hodit ručník. On sám by z ringu nikdy neodešel," chválí vůli třeboňského mladíka Lejsek, dle něhož jedinou „vadou", dá-li se to tak nazvat, je pro Rozbouda snad jen jeho drobná postava. „Věřím ale, že ještě doroste."

Třeboň v I. lize boxuje prvním rokem a nevede si na nováčka špatně. „Sice jsme prohráli v Ostravě, i tak ale zatím panuje v oddíle spokojenost," přibližuje atmosféru v třeboňském Box Clubu třeboňský lodivod, dle něhož jihočeského nováčka v ostravském ringu bodoví rozhodčí pořádně vzali na hůl. „Jedním z nejvíce poškozených byl právě taky Petr Rozboud, to i sami domácí diváci jen kroutili hlavami a ostravský trenér uznal, že to prý rozhodčí nějak přehnali…"

V Třeboni si domácí borci v lize poradili s týmem Jihomoravského regionu. „To jsme ani my sami nečekali, to bylo velké překvapení," poznamenal Lejsek a jedním dechem k tomu přidal, že Třeboň dokázala zvítězit i v Brně. „Přitom jsme si s kolegou Mírou Foralem říkali, že i plichta by byla velkým úspěchem."

Všichni kolem třeboňského boxu se tudíž už teď těší na neděli 24. února, kdy k dalšímu prvoligovému klání do Roháče dorazí Poruba. Jen je trochu mrzí, že si cestu do Roháče zatím příliš nenašli diváci. „Lidí se tam vejde dost, prostorově je Roháč možná i na úrovni budějovické Gerbery, jenže diváci v Třeboni moc na sporty nechodí. Ani na fotbal a nechodili ani na házenou," lituje Lejsek.

V Třeboni už prý přemýšleli, že by možná stálo za pokus dát nějaký ligový box právě do Gerbery, že by Budějovičáci poté, co Samson opustil extraligový ring, třeba zase na box rádi přišli. „Záleželo by na výši nájmu," přemítá Lejsek.

Na extraligu si v Třeboni zatím netroufají ani pomyslet. Byť dobře ví, že tahle soutěž, co si ji budějovičtí fanoušci tak oblíbili, na jihu Čech hodně chybí. „Musíme se nejdříve rozkoukat, rozhodně bychom ale chtěli být v tabulce co nejvýš," uzavírá Zbyněk Lejsek.