V Brně na hřišti Technicu tak U19 Chance oplatila domácím porážku, kterou utrpěla v září ve své hale.

Předchozí zlepšené výkony strakonického týmu v duelech s Hradcem Králové a mladoboleslavskou Slovankou naznačovaly, že v Brně by mohla U19 Chance sehrát s Technicem vyrovnanější souboj, než tomu bylo ve Strakonicích. Doma totiž U19 Chance prohrála až nečekaně vysoko 54:90. „Nyní nás provázelo zdravé sebevědomí a na hráčkách bylo vidět, že tentokrát už opravdu touží šňůru porážek přerušit,“ říká trenér strakonických basketbalistek Petr Martínek.

Hráčky U19 Chance skutečně do utkání vlétly jako uragán a v průběhu první čtvrtiny si vypracovaly už osmibodový náskok. „Byla škoda, že jsme ho kvůli zbytečným ztrátám v závěru periody prohospodařili, do druhé čtvrtky jsme ale přesto vstupovali s dvoubodovým náskokem,“ vrací se k utkání Martínek.

I druhá část hry byla nesmírně vyrovnaná. Strakonice si opět vybudovaly desetibodový náskok, dlouho si jej ale neudržely, a Technic zkorigoval na 27:31. Za tohoto stavu šly oba týmy do kabin.

Po poločasové pauze nastal ve vývoji utkání obrat a domácí Technic se dostal do sedmibodového vedení. „Měli jsme asi pětiminutový bodový výpadek a to nás stálo vedení v zápase,“ vysvětluje kouč.

V tu chvíli to vypadalo, že se vše vrací do známých kolejí, jenže po oddechovém čase si Jihočešky vzaly vedení zpátky. „Holkám jsem kladl na srdce, aby zvýšily agresivitu v obraně. K tomu přidaly skvělý doskok a znovu se nám začalo dařit střelecky,“ přibližuje Martínek, co se dělo na hostující lavičce během porady.

Po třech čtvrtinách U19 Chance vedla 43:41. Vysokou úroveň hry udržely strakonické basketbalistky i v poslední části. Petr Martínek však také přiznává, že domácí tým neodehrál poslední desetiminutovku zrovna nejlépe. „I díky naší pokračující aktivitě byl soupeř nucen často faulovat a Technic se poměrně rychle dopustil pěti týmových faulů. To bylo hlavním a rozhodujícím faktorem, který rozhodl o našem vítězství.“

Strakonice házely v posledním dějství osmnáct trestných hodů a patnáct jich dokázaly proměnit. „Byl to báječný týmový výkon celého družstva včetně hráček, které v utkání nenastoupily,“ je nadšený Petr Martínek.

Tentokrát vyzdvihuje rovněž individuální výkony. „Výborné byly Jeništová, Tomšovicová a Jozová, blýskla se i mladičká Brušáková,“ vyzdvihuje hráčky trenér.

Tento čtvrtek hrají Strakonice doma s Nymburkem.

Fakta: Technic Brno – U19 Chance 62:73 (14:16, 27:31, 41:43) – Body: Gašicová a Zítková 15, Miszkielová 15 – Jeništová 21, Jozová 17, Tomšovicová 16. Střelba za 2b.: 53/20 – 40/15. Trojky: 18/4 – 15/7. Tr. hody: 15/10 – 29/20. Doskoky: 40:47.