Basketbalistkám ZVVZ USK Praha se podařilo ve finále ŽBL třikrát v řadě zdolat Sokol Hradec Králové a podle očekávání jsou znovu mistryněmi České republiky.


Soutěž už skončila také pro nejhorší dva týmy, neboť jak už jsme zmiňovali, baráž o ŽBL se v této sezoně hrát nebude. V klidu tedy může být jak předposlední Technic Brno, tak poslední U19 Chance Strakonice.

Právě tyto dva celky na sebe narazily v posledním kole skupiny play out ve strakonické hale a dobrou formu z posledních kol potvrdily hráčky Technicu Brno, které zvítězily 64:56.

Náladu trenérovi U19 Chance Petru Martínkovi zlepšovala skutečnost, že strakonický tým se v ŽBL udržel. „To by nás mělo povzbudit a posunout zase dál. Jsem hrdý, že jsme nejvyšší soutěž pro Strakonice, i když se štěstím, i letos udrželi,“ je spokojený Martínek.

Pochopitelně ale zaznamenal řadu nedostatků. Největším problémem byl podle něho úzký kádr. „Většinou jsme nastupovali do zápasu jen se sedmi nebo osmi hráčkami, ty pak musely odehrát celý zápas a únava se nakonec často podepisovala například na úspěšnosti střelby,“ říká strakonický kouč.

Další komplikací byl odchod jedné ze zkušenějších hráček Jolany Krejčové v půlce sezony. K tomu se přidaly také potíže studujících hráček s dojížděním na tréninky. „To jsou všechno aspekty, které se na týmovém výkonu negativně podepisují,“ praví trenér.

Do podrobnějšího hodnocení jednotlivců se zatím příliš pouštět nechce. „Musíme to ještě zanalyzovat, každopádně mě ale potěšilo, že srdce hráček bilo pro Strakonice. Někdy se dařilo méně, někdy více, nikdy jsme ale zápas neodevzdali,“ kvituje Martínek a je rád, že se nenaplnily jeho předsezonní obavy. „Když mám být upřímný, před začátkem sezony jsme měli obavy, abychom se značně omlazeným kádrem vůbec nějaký zápas vyhráli. Z toho pohledu i ty tři dosažené výhry pro nás mají velkou váhu,“ myslí si.

Nyní trenéři povedou rozhovory s hráčkami o jejich dalším účinkování v klubu. „Je důležité, aby ty, které u nás hrály v této sezoně a aklimatizovaly se na ŽBL, neodešly pryč a my měli na co navázat. Věřím, že jsme schopni zajistit takové podmínky, aby hráčky nemusely odcházet,“ přeje si Petr Martínek.

Že se nebude hrát baráž, uvítal také konkurenční Technic Brno, který je v této sezoně nováčkem. „Sezona je už teď dost dlouhá a spousta hráček, které studují, se už potřebují připravovat na zkouškové období nebo na maturitu. Nemusíme je už tedy držet na tréninku a dostanou zasloužené volno,“ je ráda trenérka Lucie Zítková.

Premiérovou sezonu v ŽBL považuje za přínosnou. „Jako nováček ŽBL jsme neměly velká očekávání. Řada mladých holek dostala šanci zahrát si nejvyšší soutěž a ty starší jim předaly zkušenosti. Těšíme se na příští ročník,“ uvedla trenérka brněnského nováčka.