Tři posádky pozemní a vrtulník letecké záchranky se podílely v úterý 2. března 2021 na pomoci zraněným při nehodě vlaku a osobního automobilu u Nedabyle.

"Na místě se nacházely tři zraněné osoby. Bohužel, jedna utrpěla závažná zranění neslučitelná se životem a svým zraněním na místě podlehla. Druhá zraněná osoba byla s lehkými až středně těžkými zraněními v oblasti hlavy a hrudníku transportována do traumacentra českobudějovické nemocnice. Třetímu účastníkovi nehody byla poskytnuta neodkladná přednemocniční resuscitační péče a v kritickém stavu byl transportován do českobudějovické nemocnice," uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Zuzana Fajtlová.

Pouták nehody na přejezdech.Zdroj: Deník

Smutnou bilanci nehody potvrdil policejní mluvčí Jiří Matzner. "Tři osoby v autě utrpěly těžkou újmu na zdraví. Jedna zraněním podlehla," uvedl Jiří Matzner.

"Řidička vozidla značky Ford C-Max po 15. hodině vjela u obce Nedabyle na železniční přejezd přímo před projíždějící vlak. Motorové vozidlo bylo srážkou značně zdemolováno. Přes veškerou péči záchranářů na místě jeden cestující z vozidla nehodu nepřežil. Do nemocnice posádky zdravotnické záchranné služby převezly ve vážném stavu další dvě osoby z vozidla. Ve vlaku cestovalo zhruba patnáct cestujících, nikdo z nich, včetně strojvedoucího, nebyl zraněn," popsal tragédii Jiří Matzner.

Tragický střet auta s vlakem na železničním přejezdu u Nedabyle na Českobudějovicku si vyžádal lidský život.Zdroj: Deník/ Jitka DavidováPřejezd u Nedabyle: Na železničním přejezdu na trati z Českých budějovic na České Velenice za necelý rok vyhasly již dva lidské životy.
2. 3. 2021 řidička osobního auta vjela přímo pod vlak. Jedna osoba zemřela. 
26. června 2020 po střetu s osobním vlakem zamřel řidič  osobního vozidla. Více ZDE
3. 11. 2012 jako zázrakem přežil střet s vlakem mladý řidič osobního auta. Více ZDE

Na místě zasahovali také hasiči. Podle tiskové mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Venduly Matějů na místě zasahují profesionální jednotky HZS JčK ze stanic České Budějovice a Suché Vrbné a také jednotka drážních hasičů Správy železnic. Mluvčí hasičů doplnila, že na místě měli i svého psychologa.

Podle prvotních informací Deníku v autě byla řidička a dvě děti, které ve vozidle cestovaly spolu s ní. 

Podle policejního mluvčího Jiřího Matznera vyšetřování příčin nehody je teprve v počátcích.

Srážka vlaku s osobním autem u obce Branice.
V Branicích se srazilo auto s vlakem, jeden člověk je zraněný

Na Písecku se v úterý po 9. hodině ranní střetlo osobní auto BMWs osobním vlakem. Řidič osobního vozu BMW utrpěl vážná zranění a byl transportován do nemocnice.

"Oba železniční přejezdy jsou vybaveny zvukovým i světelným výstražným zařízením, jeho funkčnost i přesné průběhy a příčiny obou závažných nehod budou vyšetřovat dopravní policisté společně s kriminalisty. U železničních přejezdů vždy dbejte zvýšené pozornosti, nepodceňujte rozhledové podmínky ani možnost oslnění sluncem," doplnil policejní mluvčí.