Úterní počasí nepříjemně zaskočilo řidiče na jihu Čech, policisté od rána vyjížděli už k patnácti dopravním nehodám. "V devadesáti procentech případů bylo důvodem to, že lidé nepřizpůsobili jízdu stavu vozovky, podcenili sníh a náledí," uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner. Nikdo naštěstí nebyl zraněn.

Nejvíce nehod se stalo na Písecku a Českobudějovicku, kde policisté museli řešit čtyři případy. Okolo sedmé hodiny ranní například osobní vozidlo vylétlo ze silnice směrem na Sedlec a skončilo ve škarpě. "Řidiči se nic nestalo, ale auto jsme museli odtáhnout a na silnici byl proto až do devíti omezen provoz," doplnil Matzner.

Problém byl i v Českých Budějovicích. Ve Slévárenské ulici narazil osobní automobil značky Citroen do sloupu veřejného osvětlení. Okolo desáté hodiny se pak stala nehoda u Kamenného Újezda, kde řidič nezvládl řízení a skončil v příkopě.

Kamiony měly problémy hlavně na Táborsku. Jeden vůz havaroval před sedmou ráno na cestě mezi Radenínem a Nuzbely. Zablokoval napříč celou silnici, takže byla neprůjezdná. Obnovit provoz se podařilo po třech hodinách.

Přibližně ve stejnou dobu silnici zkřížil i druhý kamion, a to v kopci v Nadějkově. Tady uvolnění silnice trvalo dvě hodiny. Kopec byl pod ledem a absolutně nesjízdný, na místo proto musel vyjet i sypač.

Nehodu měl také řidič dodávky, která vezla čerstvé rohlíky. Vůz v Putimi na Písecku skončil ve škarpě, ale nikomu se naštěstí nic nestalo. Jen na rohlíky čekal odběratel marně.

Policisté navíc zadrželi řidiče Škody Roomster, který si na silnici v Jistebnici pravděpodobně nacvičoval zvládání smyků. Jak řekl mluvčí Matzner, ohrožoval tím děti, takže se dopustil přestupku.

Kolem poledne se situace na jihočeských silnicích zklidnila. "Pokud nezačne znovu sněžit, neměly by už nastat velké problémy," dodal Matzner.