Během čtyř mimořádných událostí zahynulo dokonce 10 osob. Podle náměstka pro vnější službu plukovníka Romana Bláhy šlo konkrétně o dubnovou havárii u Staňkova na Jindřichohradecku (tři oběti), červnovou srážku osobního automobilu s náklaďákem u Protivína na Písecku (dvě oběti, jeden lehce zraněný), srpnovou srážku u Chlumce na Českokrumlovsku (tři oběti, jeden těžce zraněný) a listopadovou havárii u Chýnova na Táborsku (dvě oběti). „Během čtyř případů zemřelo deset osob, to jsou ty nejtragičtější nehody loňského roku,“ naznačil.

Tragická nehoda se stala na úzké silnici po hrázi Staňkovského rybníka.
Staňkov se vzpamatovává z tragické nehody, zemřel místní muž a jeho kamarádi

Nejzávažnější nehody roku 2022
- U Staňkova 5. dubna na rovné silnici po nárazu do stromu zemřeli v 19.20 h ve Volkswagenu Passat tři lidé - místní muž a jeho kamarádi. Nikdo z nich nebyl připoutaný.
- U Protivína ve směru na Písek na silnici I/20 10. června ve 14.35 h došlo k čelnímu střetu osobního a nákladního auta. Dvoučlenná posádka octavie vjela do protisměru. Ani jeden z nich srážku nepřežil. Řidič kamionu utrpěl lehká zranění v oblasti hrudníku a dolních končetin.
- U Chlumce u odbočky na Dolní Třebonín se na silnici I/39 srazila 24. srpna v 18.55 h dvě auta a vyhasly hned tři životy. Čtvrtý byl s těžkými zraněními převezen do nemocnice.
- U Chýnova na silnici I/19 1. listopadu v 19.15 h tragicky zahynuli dva lidé při havárii fabie do železničního viaduktu. Na stejném místě došlo už k řadě podobných událostí s tragickými následky.

Loni v důsledku dopravních nehod vznikly v kraji celkové škody ve výši 353 milionů korun. „Klesl počet těžkých zranění, policie eviduje také minimální nárůst úmrtí v důsledků nehod ve srovnáním s minulým rokem. Mírný nárůst nehodovosti je zcela logický, protože nám po pandemii opět zhoustnul silniční provoz,“ uvedl plukovník Bláha.

Množství řidičů pod vlivem

Na silnicích v jižních Čechách zemřelo 48 lidí, 187 se jich těžce zranilo a 1774 utrpělo lehká poranění. „Zemřelo skoro padesát lidí, ale ve srovnání s předcovidovým obdobím to nejsou zcela znepokojivá čísla," řekl policista.

Při čelním střetu osobního a nákladního auta 10. 6. 2022 u Protivína ve směru na Písek zemřeli dva lidé. foto Policie ČR
VIDEO: Při střetu kamionu a osobního auta u Protivína zemřeli dva lidé

Jak pokračuje, lehce stoupl i počet nehod spáchaných pod vlivem alkoholu. "Celkem 371 viníků požilo před jízdou alkohol. Stále se často pije před řízením…  Výsledky pořádkové a dopravní policie po této stránce jsou vynikající. Dnes a denně máme ve svodkách chycené řidiče pod vlivem alkoholu. Mají 1,5 až 2 promile,“ dodal Bláha.

Na Krumlovsku se srazila dvě osobní auta. Zemřeli tři lidé.
Na Krumlovsku se srazila dvě osobní auta. Zemřeli tři lidé

Pozitivní je podle něj začátek roku. „V lednu nezemřela v kraji na silnici ani jedna osoba,“ vysvětlil. Ačkoliv počasí nebylo příhodné, řidiči si podle něj zřejmě dávali větší pozor. „Přemýšlí, jsou obezřetnější. Roli hraje počasí. Řidiči sledují předpovědi, vyrážejí s předstihem. Působí i policejní prevence a různé návazné dopravní akce,“ míní Roman Bláha.

Tragické dopravní nehody v měsících
Říjen 8 úmrtí
Březen až duben 7 úmrtí
Červen 5 úmrtí