Doma řekli ahoj, sedli za volant a už se nevrátili… To v květnu potkalo v našem kraji šest lidí. Sedmá oběť není do této statistky započtena, protože zemřela několik dnů po nehodě v nemocnici. Letos v květnu zahynulo na jihočeských silnicích při 339 nehodách (jen do 30. května) šest lidí. Loni při 387 nehodách umřeli za celý měsíc „pouze“ čtyři lidé. Za pět měsíců tohoto roku přišlo o život 21 motoristů, loni o šest méně.

Kdo se chce ve zdraví vrátit ke své rodině, by měl dodržovat pár jednoduchých zásad – jezdit opatrně, být ohleduplný k ostatním, nepřeceňovat své schopnosti, dbát předpisů a maximálně se soustředit na jízdu. „Každý z nás by si měl uvědomit, že stačí vteřina a dopravní nehoda může změnit celý náš život,“ dodává policejní mluvčí Milan Bajcura.

Čtenářka Deníku Markéta se podělila o zkušenost: „Připletla jsem se k nehodě, při níž zemřel spolujezdec, a bylo to strašné. Od té doby jezdím opatrněji a více sleduji ostatní řidiče.“

Jedním ze způsobů, jak zvýšit bezpečnost na komunikacích, jsou policejní dopravně bezpečnostní akce. Poslední se na Českobudějovicku odehrála ve středu, kdy policisté zastavili a zkontrolovali 173 vozidel. Podle Milana Bajcury přitom odhalili 27 přestupků a jeden trestný čin. Pět řidičů jelo rychleji, než mohlo, čtyři lidé nepoužili bezpečnostní pásy. Trest-ný čin má na krku řidič Citroënu Berlingo stavěný v Rudolfově. Nejenže měl zabavený řidičák, ale v krvi si vezl víc než promile alkoholu. Obdobné kontroly pokračují.

Řidič dodávky nedal přednost vlaku.
V Radošovicích se střetl vlak s dodávkou