Smířlivé vánoční poselství se střídalo se vstřícnými obědy s politiky různých stran, české publikum kvitovalo jeho zásadový postoj ohledně zařazení 21. srpna jako významného Dne památky obětí invaze v roce 1968, kdy vzkázal Kremlu, že pokud bude toto datum zpochybňovat, zváží svoji účast na oslavách 75. výročí konce války v Moskvě.

Kateřina Perknerová
Glosa Kateřiny Perknerové: Dědičný hřích

Nevídané je i jeho symbolické přenechání dubnové cesty do Číny vicepremiéru Janu Hamáčkovi, a to kvůli nedodrženým investičním slibům z čínské strany. Zeman také bez větších průtahů jmenoval šéfem Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla a na uvolněné místo v Ústavním soudu navrhl Senátu Pavla Šámala, který ve zdejším garančním výboru získal jednoznačnou podporu. Hlava státu bleskurychle zareagovala i na nové informace o své kandidátce na ochránkyni veřejných práv Heleně Válkové. Její nominaci včera stáhla.

Jenže Miloš Zeman si nemůže pomoct a jako nikdo z nás svůj stín nepřekročí. Místo Válkové totiž předloží sněmovně Stanislava Křečka (81), bývalého zástupce ombudsmanky Anny Šabatové. Přitom dolní komora loni dvakrát z mnoha důvodů odmítla Zemanův návrh, aby v této funkci pokračoval. Křečkova nominace se tak jeví jen jako nezávazné žertování se sněmovnou a čekání na druhé kolo volby. Pokud by poslanci chtěli Zemanovi vypálit rybník, stačí zvolit hned napoprvé jednoho ze senátních kandidátů, Jana Matyse nebo Víta Alexandera Schorma.

Kateřina Perknerová
Glosa Kateřiny Perknerové: Neslavný konec