Ten půst je dlouhý, předlouhý. Poslední titul v roce 2010, medaile se neslavila od roku 2012. Hokejová reprezentace to má na následujícím šampionátu v Rize změnit.

Ale má na to?

„Budeme hrát finále. Jsem přesvědčený, že máme skvělý mančaft, koučink i realizační tým. Není kam uhnout!“ burcuje známý excentrik a bývalý útočník národního mužstva Radek Duda.

Filip Pešán
Kluci jsou připravení, pochválil hokejisty po zápase se Švédy kouč Pešán

Ale pozor, ač jsou jeho názory často velmi vyhraněné, tentokrát nevybočuje.

„Letos to prolomíme a získáme medaili,“ má jasno Bedřich Ščerban, medailista z olympiády 1992.

Důvody k optimismu jsou několikeré. Je tu výsledek a výkon na nedávno skončených Českých hrách, složení kádru, kvalita brankářů a také pohled na sestavy soupeřů. Především zámořští rivalové z Kanady a USA se zdají být oslabení.

Síla v hravosti

„Podobu mužstva hodnotím velice kladně. Je tam hodně hráčů z NHL, kde se začínají prosazovat. Ať je to třeba Zadina, Hronek, přijel i střelec Kubalík, stejně jako Vrána, jemuž se v novém klubu daří,“ říká někdejší reprezentační trenér Vladimír Vůjtek. „Myslím si, že po dlouhé době máme zkonsolidovaný tým, jeho sílu vidím v hravosti.“

InfografikaInfografikaZdroj: Deník

Zastavme se u zmiňovaných. Filipové Hronek a Zadina společně s Petrem Vránou rostou v Detroitu, Dominik Kubalík nasázel v dresu Chicaga za první dvě sezony v NHL 51 branek.

„Kluci z NHL jsou velké posily,“ glosuje Jan Čaloun, olympijský vítěz z Nagana. „Mužstvo je sice mladší, ale líbí se mi i pohyb a nasazení týmu,“ netají trenér Marek Sýkora, už několik let uznávaný televizní expert.

Filip Pešán. Co kontroverzní trenér předvede se svým výběrem na šampionátu v Rize?
Hokejová kultura pod Pešánem. Po troufalé kritice se nyní čeká medaile

„Máme velice dobře fungující systém, hrajeme aktivní útočný hokej. Navíc mužstva nemají tak nabité kádry. Kvůli covidu a bublinám toho mají někteří za sezonu dost a už se jim na mistrovství světa nechce,“ argumentuje kouč Karlových Varů Martin Pešout.

V čem by mohl být problém? Nastiňuje ho Drahomír Kadlec, světový šampion z roku 1996. „Přesilovky. Máme až moc hráčů, kteří je budou chtít hrát, a ti druzí mohou žárlit. Tohle je úloha kluků, co mají něco odehráno a teď stojí na lavičce, tedy Martina Straky a Jardy Špačka. Oni musejí hlavnímu trenérovi v tomhle pomoci a tým si srovnat,“ nabádá.