Šest čtvrtků od 19. října 2017 až do 23. března 2018 se budou v nově zrekonstruovaném třeboňském Divadle Josefa Kajetána Tyla konat koncerty vážné hudby. Prezident festivalu Miloš Končicky vysvětluje: „Zveme tam mladé, nadějné lidi, kteří už mají něco za sebou, už třeba vyhráli nějakou soutěž.“

Hned na úvodním koncertu můžete například slyšet teprve patnáctiletého nadějného klavíristu Jana Čmejlu, který vystoupí s o deset let starším kolegou Karlem Vrtiškou. Ten na Abonentních koncertech nehraje poprvé.

Oproti tomu na pódiu stanou také osvědčené hvězdy, například 16. listopadu violistka Jitka Hosprová. „Troufám si říct, že je naše nejlepší,“ nechal se slyšet Miloš Končický. Její hudba zazní v neotřelé kombinaci s akordeonem v podání profesora HAMU Ladislava Horáka.

Podle Irmy Mrázkové z festivalu bude vrcholem letošního cyklu prosincový koncert. Českou mši vánoční uslyšíte 21. prosince v podání Pražského filharmonického sboru a čtrnácti hudebníků z Jihočeské filharmonie. Dirigovat bude Lukáš Vasilek. Tento koncert je již beznadějně vyprodaný.

Prof. Zuzana Růžičková.
Zemřela Zuzana Růžičková, Dáma české kultury

Po letech se Abonentní koncerty vrací k modelu jednoho večera, který skloubí povídání s hudbou. Po Haně Maciuchové, Petrovi Nárožném či Jaromíru Hanzlíkovi se tentokrát slova ujme 25. ledna Ivo Šmoldas se svým ironickým humorem. „Pozvali jsme pana Šmoldase, protože je Jihočech a má ten druh humoru, který je chytrý, vlídný a nikomu neubližuje,“ říká Miloš Končický. Ani na tomto večeru však nebude chybět hudba. Postará se o ni vokální soubor Antikvartet postihující široký záběr napříč dobou a hudebními žánry.

Předposlední koncert 22. února přivede na pódium opět slibnou mladou krev. Zazpívá sopranistka Kristýna Vylíčilová a bas Roman Honza za klavírního doprovodu Zdeňka Klaudy.

Tento ročník zakončí kapela Zpívající klarinety 22. března. Hrát budou klasiku, ale uslyšíte i modernější hudbu.

Vstupenky lze zakoupit v předprodeji.