Výstava k výročí narození strakonického rodáka, malíře, kreslíře a grafika Jana Samce (1917 - 1988) je nastavena jako průřez jeho tvorbou vzniklou v období od konce 40. let 20. století do roku 1988.

Ve strakonickém muzeu představují jeho malířskou, zejména krajinářskou tvorbu, která se rozvinula od realistických začátků přes stylizované a abstraktní polohy až po básnivé přepisy převážně jihočeských motivů.

Výstava byla zahájena 12. července a potrvá do 3. září.

Ze životopisu umělce:
Jan Samec, syn strakonického obuvníka Augustina Samce, absolvent ČVUT v Praze, přišel v roce 1948 jako středoškolský profesor výtvarné výchovy do Karlových Varů. Pedagogické činnosti se věnoval do roku 1951, kdy se stal umělcem na tzv. volné noze. Jeho talent byl všestranný; zabýval se ilustrační tvorbou, užitou grafikou, navrhoval kostýmní a scénické výpravy pro karlovarské divadlo, vytvářel ocenění pro MFF v Karlových Varech, realizoval výstavy a svou prací významně obohacoval novodobé výtvarné umění. Jako výsostný krajinář kreslil přímo v krajině sépiovou tuší či akvarelem, tyto svižné kresby mu sloužily jako podklad k malbám. Miloval jihočeskou krajinu, zejména rodné Strakonicko, každoročně navštěvoval Slaník, Hajskou, později také Damíč v šumavském podhůří, kde se rád nechával inspirovat.

Výstava Svět kostiček.
Kam na Strakonicku za kulturou 13. července