Režisér Václav Marhoul (Mazaný Filip – 2003, Tobruk - 2008) si vybral zdejší lokalitu pro část filmu Nabarvené ptáče podle proslulého románu Jerzy Kosińského. „Půjde o scénu, kdy chlapec pluje po kládě na řece,“ byl stručný režisér Václav Marhoul. K natáčení na Slaníku dojde v polovině června.

Nabarvené ptáče je hluboce dramatický příběh. Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, rodiče posílají syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá a tak je dítě nuceno vydat se na cestu a protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Jeho snahu o doslovné fyzické přežití ale po válce střídá jiný boj. Boj, kterého si ani není vědom, boj sama se sebou, boj o svou duši, o svojí budoucnost…„Román Nabarvené ptáče mě svého času, stejně jako milióny čtenářů po celém světě, zasáhl natolik, že jsem se v polovině roku 2008, po dokončení celovečerního filmu Tobruk, rozhodl vyvinout veškeré své úsilí a um na to, abych získal filmová práva právě k tomuto dílu. To se nakonec podařilo,“ zavzpomínal na začátek náročného projektu Václav Marhoul.

Nabídku zahrát si v novém Marhoulově filmu přijali Stellan Skarsgård, Udo Kier, Lech Dyblik, Nina Šunevič, Petr Vaněk, Radim Fiala, Jitka Čvančarová a další. Světová premiéra je naplánovaná na květen 2019, do českých kin by Nabarvené ptáče mělo pak vstoupit v září 2019.