Výkyvy počasí


Celé tři festivalové dny panovala tropická vedra, která vždy ve večerních hodinách vystřídal zdvihající se vítr, déšt a bouřky. Nejdramatičtější byl první večer, kdy padaly i kroupy a nad festivalovým městečkem se přehnalo „malé“ tornádo. Odneslo stánky, povalilo na pevno ukotvené ploty a nestáhnout střechu nad hlavním pódiem a nepovolit plachty, do nichž se vichr opíral, kdoví jestli by vydržela.

Své si ve čtvrtek „užila“ i skupina –123 minut, kterou uvěznily popadané stromy před i za jejím vozem. Organizační tým měl však věci pod kontrolou a přes den horkem rozpáléné návštěvníky kropil přistavěnými stříkačkami od hasičů z Milevska. Ty napájely i polní umývárku.

Pestrý program

Dramaturgie festivalu byla skutečně pestrá. Na své si přišli příznivci ska, punku, hardcore, reggae, alternativy nebo worldmusic.
Headlineři festivalu, kterými měli být němečtí Donots, MIG 21 a Horkýže Slíže, splnili úlohu (až na posledně jmenované) spíše ve smyslu dobré šou pro oko nežli omračující hudby.

Donots hrající melodický neopunk, podobně jako jejich sobotní kolegové Green Frog Feet anebo čeští zástupci Jaksi Taksi či Rybičky 48, ukázali, že v této velice módní vlně neobjevili nic nového pod sluncem.

Horkýže Slíže, je skupina ze stejné škatulky, a přesto jiná, a to především v odzbrojujícím nadhledu. Obecenstvo si s naprostou samozřejmostí zpívalo její hitovky A ja sprostá, Malá Žužu nebo Silný refrén a doslova vařilo.

Mig 21. Skupina, která stojí a padá se svým frontmanem hercem a zpěvákem Jiřím Macháčkem,  byla hlavní hvězdou sobotního večera.  Jiřímu  Macháčkovi leželi diváci doslova u nohou a čekali na sebemenší gesto, pózu nebo fórek. Tím vším zpěvák kapely kompenzoval své pěvecké limity, jinak velmi sehrané a šlapající kapely.MIG 21 nastoupil s velkou pompou a pózami frontmana Jiřího Macháčka, kterému by snad všechny přítomné dívky a ženy splnily vše nač by pomyslel. MIG 21 ale po několika instrumentálně skvěle zahraných, ale dosti (na festival) ucajdaných písní začal nudit.

Skrytí headlineři

Na festivalu se mnohdy to zajímavější odehrávalo na menší scéně. Ať už to byl nezaměnitelný Petr Váša se skupinou Ty Syčáci, anebo energií nadupaní Timudej.

Pohodové reggae přivezla skupina Švihadlo a publikum příjemně rozvlnila. Příslibem do budoucna se zdají být milevští Ticho de pre Cupé Band s charismatickým zpěvákem a nápaditými melodiemi.

Pohled pořadatele

„Lidé si na festivalu chválili hlavně pohodovou atmosféru. Jsme rádi, že i kapely se tu cítí dobře, některé tvrdily, že to bylo jejich nejlepších hraní vůbec. Podle nás je festival svou střední velikostí dobrou alternativou k jiným mega festivalům,“ sdělil produkční Josef Kašpar a dodal: „Moc se nám líbilo, když skupina Temperamento končila koncert nápěvem písně La Bamba, v němž spustila „Pře–štěnice, Pře–štěnice“ a lidé v dešti zpívali s nimi pod oblohou, kterou rozsvěcovaly blesky. “