VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejtěžší bylo odolat dobrotám, říká Míka

Tábor – Táborský scenárista zvaný „jihočeský Dietl“ představuje nový TV seriál Cukrárna, jehož část se natáčela v Písku

13.10.2010
SDÍLEJ:

Táborský scenárista Jan Míka mluví v rozhovoru o novém televizním seriálu s názvem Cukrárna. Má za sebou řadu úspěšných sérií jako Život na zámku, Náměstíčko či NávesFoto: Deník/ Václav Pancer

Na televizních obrazovkách se objeví nový seriál s názvem Cukrárna, který je s jižními Čechami spojený hned dvěma souvislostmi. Jednak tvůrce jeho scénáře Jan Míka je Jihočech a jednak se část scén natáčela v jihočeském Písku.

Míka, který žije v Táboře a svůj volný čas tráví na chalupě rovněž na Táborsku, je občas nazýván jihočeským Dietlem. Známe ho jako úspěšného scénáristu, ale i jako spisovatele a aktivního člena Jihočeského klubu Obce spisovatelů. Připomeňme si alespoň ve stručnosti některé jeho divácky ceněné televizní seriály Život na zámku, Náměstíčko, Náves, Šípková Růženka, filmy Mniška bekyně či pohádku Dešťová víla a z knih pak naposledy velice úspěšný titul Malí páni. Náš dnešní rozhovor ale bude zaměřen především na aktuální seriál Cukrárna.

Co vás vedlo k tomuto námětu?
Miluji sladkosti, s tím nic nenadělám. Ale nápad zasadit děj do cukrárny jsem měl už dávno. Původně jsem si to představoval jako třídílný televizní film, ale dramaturgie se hodně přimlouvala, aby z toho byl seriál třináctidílný, a to se neodmítá. Takže vznikl seriál…

Jak dlouho jste scénář psal a chodil jste si pro inspiraci do cukráren?
Scénář jsem psal asi rok a nejtěžší bylo právě do těch cukráren nechodit a neochutnávat všechny ty dobroty, které by měly v seriálu figurovat. Ale nakonec ono to není ani tak o cukrovinkách, jako o sladkém i hořkém životě kolem nás. A pokud možno s úsměvem nebo alespoň pousmáním.

O čem vůbec Cukrárna je?
Sympatická důchodkyně Bláža Kohoutová se jednoho dne seznámí v cukrárně s její majitelkou Radkou, která má čtyři děti, nepraktického manžela Františka a spoustu starostí a problémů. A tak Bláža a její přítelkyně Dana a Olga rázně vstoupí do běhu cukrárny, ale i do života zoufalé Radky a její rodiny.

Stavíte své postavy podle skutečných osob?
Zásadně si vymýšlím, nemám při psaní před očima žádnou známou konkrétní postavu. Na druhé straně ale nežiju ve vzduchoprázdnu, takže si mohu stejně vymýšlet jenom to, co jsem viděl, slyšel, zažil… Podvědomí to dávno spolehlivě zpracovalo a včas to přihrává do počítače.

A co vás vede k tomu, umisťovat seriálové děje do uzavřených lokalit?
Píšu o tom, co mne v danou chvíli zajímá, co mne zaujalo a co důvěrně znám. Náměstíčko – bydlím na náměstíčku, Náves – pocházím z vesnice… Vždycky se našel bod, od něhož se děj nějak odvíjí, a je dobré, když existuje ústřední motiv, který celé dílko rámuje a drží pohromadě.

Psal jste jednotlivé hlavní role pro konkrétní herce?
Jen málokdy píši pro konkrétní herce, pokud se ovšem nejedná o pokračování seriálu nebo filmu. Ale když se k takovému kroku uchýlím, nikdy to nevyjde. Obvykle mají ti dotyční roztočenou roli v jiném seriálu nebo podepsali smlouvu dříve, než šel do výroby můj film, a podobně. Tak už to prostě chodí. Většinou píšu tedy „do tmy“.

A jak si tedy vybíráte obsazení?
Obsazování jakékoliv role je vždy otázkou domluvy s dramaturgií a režisérem. Pokud se nedohodneme, platí, že si vybírá režisér. On bude s hercem či herečkou pracovat po třicet natáčecích dnů a těžko by mohl dělat s někým, kdo mu takříkajíc nesedí. Musí se mít stále na paměti, že seriál je běh na dlouhou trať a je to dílo kolektivní.

Kde všude se Cukrárna natáčela?
Natáčelo se v Praze, Benešově, ale také v Písku a pochopitelně pak nějaké přírodní exteriéry.

Provázely natáčení nějaké problémy?
Problém pro mne byl jen jeden, a to zásadní. Téměř jsem se natáčení totiž neúčastnil, protože jsem byl v nemocnici, pak v lázních a mezitím režisér Dušan Klein se svým štábem seriál natočili.

A na co se chystáte nyní?
Vždycky po dokončení si říkám: seriál už nikdy. Ale znáte to – takže to bude nejspíš zase seriál…

Autor: Hana Hosnedlová

13.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Čalouník 22 000 Kč Čalouníci nábytku čalouník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: praxe a vyučení v oboru výhodou, spolehlivost, samostatnost., NÁSTUP: možný ihned., Pracovní úvazek: plný, možný i zkrácený - min. 30 hod. týdně, KONTAKT: Koubková Lucie Ing., tel.: 383412310, e-mail: uctarna@universal-plus.cz, Sedláček Petr, tel: 603 142 319, p.sedlacek@universal-plus.cz. Pracoviště: Universal - plus s.r.o., Sádlov, č.p. 1360, 388 01 Blatná. Informace: Lucie Koubková, +420 383 412 310. Výroba - Výroba Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 15 000 Kč Zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci zpracovatel masa. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 11. Poznámka: Práce v chladu, fyzicky namáhavá práce (zvedání beden, zpracování drůbeže), KONTAKT: telefonicky v době od 9-15hod., Drahun Volodymyr, tel.: 776513442. Pracoviště: Silos.km. s.r.o. - pracoviště vodňanská drůbež a.s., Radomilická, č.p. 886, 389 01 Vodňany. Informace: Volodymyr Drahun, +420 776 513 442. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 14 000 Kč Číšníci a servírky číšník/servírka (obsluha kavárny). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Praxe výhodou, Možnost zkráceného úvazku, KONTAKT: telefonicky nebo osobně Šitnerová Denisa, tel.: 777162188. Pracoviště: Martin fried - pracoviště blatná, Na Příkopech, č.p. 183, 388 01 Blatná. Informace: Denisa Šitnerová, +420 777 162 188. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 26 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchař/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 26000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vyučení v oboru a praxe vítána, zdravotní průkaz, KONTAKT: telefonicky od 8:00-18:00 hod., Ředina, tel. 737667198, Kotál Jiří, tel.: 777085127, e-mail: restaurace.prostor@email.cz. Pracoviště: Marek ředina - pracoviště, tř. J. P. Koubka, č.p. 23, 388 01 Blatná. Informace: Jiří Kotál, +420 777 085 127.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kmen stromu udeřil muže do zad

Začátek školního roku na ZŠ Krále Jiřího z Poděbrad Strakonice.

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ Krále Jiřího z Poděbrad

OBRAZEM: Sportovní den pro školáky

Strakonice - Již VII. ročník sportovně vzdělávací akce Kdo sportuje, nezlobí, se uskutečnil 21. září v ulici Máchova ve Strakonicích (házenkářská hala a okolí).

Ministerstvo dopravy vybírá firmu pro dostavbu D4 k Písku

České Budějovice - Ve hře na realizaci 32 kilometrů dálnice je sedm uchazečů, vyberou se čtyři

Prodával drogy mladistvým

Strakonice - Ze zločinu nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy obvinili policisté staršího muže ze Strakonic, který neoprávněně prodával a bezúplatně poskytoval pervitin osobám ve Strakonicích. Teď o všem přemýšlí ve vazební věznici.

Na zámku můžete bydlet také vy

Boršov nad Vltavou - Životu nebezpečná ruina byl ještě před nedávnem zámeček v Boršově nad Vltavou nazývaný též jako zámeček Poříčí. Před půl rokem se však začala rekonstruovat.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT