Vše zahájí v sobotu ve 13.30 hodin jako obvykle slavnostní průvod městem, který se bude řadit pod křižovatkou u Penny Marketu a povede ulici Katovická na most Jana Palacha. Tam se také po slavnostním zahájení bude konat první část hlavní soutěže, a to v pochodovém defilé. Na 19.15 hodin je pak ve sportovní hale v ulici Máchova naplánovaná soutěž twirlingových skupin.

V neděli v letním kině bude následovat od 10.30 hodin soutěž Pom–pons a show group. Od 14 hodin to bude druhá část hlavní soutěže, a to klání v pódiových formacích. Po jeho skončení se uskuteční nejen vyhlášení výsledků a vystoupení vítězů, ale v doprovodném programu vystoupí i zpěvák Petr Bende.

To vše bude znamenat i určitá dopravní omezení. Kromě sobotního odpoledne, kdy bude mažoretkám patřit most přes řeku Otavu, to bude ještě neděle směrem od mostu k letnímu kinu.

Mažoretky ve Strakonicích nemají dlouhou tradici. Poté, co ve městě usídlila zmíněná soutěž, se to však začalo pomalu měnit. A tak v září 2002 vznikla mažoretková skupina Otavanky, která vystupuje na nejrůznějších akcích ve Strakonicích a okolí. Exibičně vystoupila i na mistrovství Čech ve Strakonicích v červnu 2003. V letošním roce se však už zúčastní jako platný člen celostátního šampionátu mažoretkových skupin.

Jak šampionát vypadal čtětezde.