Jde o soubornou výstavu loutek, kostýmů a scénografie, začátek je v blatenském muzeu v 17 hodin. Výstava pak trvá od 30. května do 30. srpna.

Slaví 50

Divadelní scénograf, režisér, výtvarník a muzikant Marek Zákostelecký oslaví v letošním roce půl století. V Městském muzeu Blatná slavíme spolu s ním a k významnému jubileu jsme uspořádali tomuto oceňovanému scénografovi výstavu. K Blatensku má totiž

Marek Zákostelecký velmi blízký vztah. Jeho maminka vyrůstala na myslivně u rybníka Smyslov a později se prarodiče přestěhovali do Tchořovic. Na půdě tohoto domu trávil v loutkovém divadle velkou část svých prázdnin. Stalo se tak jeho první divadelní „štací“.

V současné době bydlí s rodinou v Hradci Králové, ale na chalupu do Tchořovic jezdí pravidelně. Díky častým výletům na kole zná dokonale místní kraj a Blatensko je jeho nejoblíbenější cyklistický „revír“.

Byl v Radosti

Marek Zákostelecký (16. 9. 1970) si k divadlu přičichl už na strakonickém gymnáziu, kde působil v amatérském loutkovém souboru Radost. Tato loutková scéna funguje ve Strakonicích od roku 1950 dodnes. Po gymnáziu vystudoval loutkářskou scénografii na pražské DAMU a v roce 1994 začal pracovat jako scénograf ve světoznámém loutkovém divadle DRAK v Hradci Králové. Mezi léty 1999-2013 zde působil i jako šéf výpravy. Spolupracoval a stále spolupracuje s řadou českých i zahraničních divadel (USA, Austrálie, Francie, Izrael, Dánsko, Slovinsko, Slovensko, Tchaj-wan a Polsko). V těchto zemích vedl i několik tvůrčích a mistrovských dílen.

Pomáhat je lidské.
Jak jsme se bavili před rokem: Studenti gymnázia připravili charitativní akci

Široký záběr

Celkově se podílel na vzniku více než 130 představení jako scénograf a více než 30 představení jako režisér. Řada inscenací, pro které vytvořil scénografie, je oceňovaných doma i v zahraničí, např. Spoonriverská antologie v Dejvickém divadle; Flying Babies, Liška Bystrouška, Jak si hrají tatínkové, Zlatovláska a Poslední trik Georgese Meliése v Divadle Drak; Jak jsem se ztratil v Divadle v Dlouhé; James Blond v Divadle Alfa aj. Za tyto inscenace byl dvakrát navržen na cenu Alfréda Radoka za Scénografii roku v České republice, získal cenu poroty na festivalu Divadlo 2003 a cenu Divadelních novin za rok 2014. K tomu i několik dalších individuálních cen, např. 5x cena za scénografii na festivalu profesionálních loutkových divadel Skupova Plzeň, 4x cena za scénografii na festivalu Spotkania Toruň v Polsku, cena za scénografii na festivalu Banja Luka Srbsko aj. Je též držitelem prestižní Ceny Dormana polské organizace Assitej.

HÁDANKA: Jaká obec se nachází mezi  dvěma vrchy?
HÁDANKA: Jaká obec se nachází mezi dvěma vrchy?

U představení, které režíroval v Čechách, v Polsku a na Slovensku, je též z velké části také spoluautorem. K nejvýznamnějším patří především Kino Palace v divadle Lalka ve Varšavě (Gran prix na mezinárodních festivalech Korčak Varšava, Spotkania Toruň a na festivalu v Bialsko Biale), Had ve Wroclavském divadle loutek (Grand prix na festivalu ve Walbřichu) a Kouzelná flétna tamtéž (cena za režii na festivalu Spotkania Toruň), Adresa splněných přání (Finále a cena za scénografii v celopolské soutěži původních textů, Grand prix a cena za režii na festivalu ve Walbrzychu) aj.

Je spoluautorem několika interiérů (Divadlo Amátka, Oddělení dětské chirurgie FN v Hradci Králové, Centra Albatros, Labyrint Divadla Drak aj.). Měl několik samostatných výstav doma i v zahraničí.

Na volné noze

V současné době pracuje jako režisér a scénograf na volné noze, a to převážně v Polsku (Varšava, Bialystok, Wroclaw, Toruň, Kielce, Radom). Nyní připravuje představení Kráska a zvíře pro divadlo Baj Pomorski v polské Toruni.

Radek Řebřina, CKV Blatná