Zájem o čtení klesá. „Když srovnám minulý a předminulý rok, ubylo nám pětasedmdesát registrovaných čtenářů, což není málo,“ řekla ředitelka knihovny ve Volyni Jitka Žáková.

Místní knihovna se snaží udržet i svoji pobočku v Zechovicích. „Po půlroční pauze kvůli rekonstrukci jsme znovu otevřeli, ale ze tří výpůjčních dnů jsme nakonec omezili pro malý zájem provoz jen na jeden den,“ upřesnila Žáková.

Knihovnám tak nezbývá, než lákat lidi na širší nabídku než jen výpůjčky knih, časopisů a hudby. Ve Volyni mohou čtenáři přijít do knihovny na různé cestovatelské besedy, autorská čtení a k dispozici je tu i, v dnešní době tak vyhledávaný, internet.

Ten by měl nově nalákat návštěvníky také do Zechovické pobočky. Atraktivní službou pro čtenáře bude určitě i výměnný fond. Mimo svých 271 titulů bude mít místní knihovna zapůjčené další dvě stovky knih z Volyně a po čase se tato nabídka vždy vymění.

Městská knihovna bude muset ale letos své aktivity omezit. Důvodem je nedostatek finančních prostředků. „Nedostatečný rozpočet se bohužel samozřejmě projeví jak v kvantitě a kvalitě pořádaných akcí, tak v nabídce nových knih,“ dodala smutně Jitka Žáková.

„Do knihovny jsem chodil hlavně v době studií. Teď už na čtení nemám moc času a informace si raději vyhledám na internetu. Mám ho doma, je to nejsnazší,“ říká čtyřiatřicetiletý Vladimír Matásek.