V letošním roce si připomínáme 700. výročí jednoho z nejvýznamnějších českých panovníků Karla IV. Vodňanský spisovatel Jan Bauer vydává při této příležitosti knihu Karel IV. Císař a král. Proto jsme ho požádali o krátký rozhovor, ve kterém – mimo jiné – říká: „Měl věčné problémy s penězi a potrpěl si na okázalé vystupování."

Mohl byste nám vaši knihu stručně představit?

Jedná se o populárně sepsaný životopis Karla IV. doplněný o s ním spojené staré pověsti a rejstřík významných osobností jeho doby. Kniha je poměrně útlá. To proto, aby ji vzal do ruky i ten, koho odrazují objemná díla renomovaných historiků. Snažil jsem se psát živě a přitažlivě, aby se kniha dobře četla a čtenáři nad ní neusnuli.

Jaký podle vás byl císař a král Karel IV. jako člověk?

Ze školních let a třeba také z Vrchlického Noci na Karlštejně ho máme zafixovaného jako moudrého a uvážlivého panovníka, který pečoval o blahobyt svého království. To je ovšem jen jedna ze stránek jeho mnohotvárné osobnosti. Karel byl i módním hejskem, což mu vytýkal papež Kliment VI., v pravém slova smyslu dobrodruhem, vášnivým ctitelem krásných žen, nadšencem adrenalinových sportů, za jaké by se daly označit rytířské turnaje. Vždyť sám při jednom málem přišel o život.

Můžete prozradit, co se Karlovi IV. běžně neví?

Například to, že měl věčně problémy s penězi. Potrpěl si na okázalé vystupování, oslnivé slavnosti, neustále něco zakládal a budoval, ale leckdy mu na to nestačily prostředky. Při své cestě na císařskou korunovaci do Říma v roce 1355 musel doslova vydírat italská města, aby mu přispěla na rytířský doprovod. A když v Norimberku slavil křest svého syna a budoucího krále Václava IV., požadoval, aby všichni pozvaní hosté zaplatili jako vstupné na hostinu 400 zlatých. Však mu také někteří zlomyslní letopisci přezdívali „kupec na trůnu". A jím založená pražská univerzita původně dokonce neměla ani vlastní budovu. Získala ji až po Karlově smrti.

Spisovatel Jan Bauer bude ve středu 24. února od 17 hodin ve strakonické Šmidingerově knihovně přednášet na téma Karel císař, král a člověk.