Krále Jindřicha VIII., jeho šest manželek a jeho dvojníka Jindru můžete vidět od 16. srpna do 3. září v komedii Jihočeského divadla (JD) Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em) před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově.

Vstupenky na jedno z nejúspěšnějších představení na točně je potřeba shánět opravdu včas. Věra Ernstová z JD říká: „Předprodej zahajujeme tradičně v září. V březnu, v dubnu je činohra vyprodaná. Tedy platí čím dříve, tím lépe.“

Od té doby, kdy Oldřicha Víznera v roli Jindřicha a Jindry 22. června 2016 vystřídal Petr Rychlý, vidělo představení už přes 12 500 diváků. Na konci sezony bude mít za sebou známý herec v hlavní dvojroli už 31 představení a uvidí ho 19 960 diváků.

Dvojrole s sebou nese obtížnosti z hlediska převlékání kostýmů. Petr Rychlý se musí, ač je to neuvěřitelné, během inscenace převléct dvaadvacetkrát! Jindřich i Jindra v jeho podání mají ale stále tutéž paruku i nalepovací vousy. V celé inscenaci je použito kolem 124 kostýmů.

Jako ostatní hry na točně je i tato komedie závislá na počasí. Letos zatím JD nemuselo kvůli dešti zrušit žádné představení z Žen Jindřicha VIII. Scéna kolem dokola navíc neumožňuje přítomnost nápovědy, tudíž si herci nemohou dovolit mít „okno“. Spolu s Petrem Rychlým a herci JD na točně můžete vidět také třiatřicet komparzistů.

Co Petra Rychlého přesvědčilo, aby roli na točně přijal? „Jednak prostor, protože já se občas zajel podívat na otáčivé hlediště, vždycky jsem to spojil s romantickým výletem, že jsem přespal v Českém Krumlově,“ vypráví Petr Rychlý.

Ptejte se Petra Rychlého v on-line rozhovoru