Domácí celek třikrát v utkání vedl, přesto soupeř dokázal pokaždé vyrovnat. „Měli jsme výborný vstup do zápasu. Povedlo se nám odskočit. Musíme ale vyladit detaily, které rozhodují zápasy na této vyšší úrovni,“ říká trenér Motoru Václav Prospal. „Udělali jsme pár chyb, soupeř má šikovné hráče, potrestal je a vrátil se zpátky do zápasu. To samé se nám stalo i ve druhé třetině. Hrajeme v oslabení a nejsme schopni vyhodit kotouč. V momentu, kdy se vyloučený hráč vrací na led, tak nás vyšachují, protože kluci na ledě už byly zavaření a nedokázali jsme vystřídat,“ připomíná trenér vyrovnávací gól Chomutova na 3:3 z úvodu druhého dějství.

Mrzela ho i branka soupeře na 4:4. „Když bych použil fotbalovou terminologii, tak to bylo po standardní situaci. Přitom jsme si to ukazovali na videu. Ale bohužel jsme nebyli schopni tenhle detail vyřešit. Šikovní hráči rozhodují zápasy,“ je si vědom.

Třetí třetina se hrála z obou stran spíše defenzivněji. „Směřovalo to k prodloužení. Chtěli jsme vyhrát za tři body. Třetí třetina ale byla hodně rozkouskovaná. Chtěli jsme dát pátý gól a vyhrát za tři body. Ale nepovedlo se nám to,“ lituje Prospal. „Prodloužení pak mělo více šťávy než třetí třetina,“ všiml si.

Prodloužení ve třech bylo skutečně dramatické se šancemi na obou stranách. Nicméně gól nepadl a o hodně důležitém bodu navíc musely rozhodnout samostatné nájezdy.

Na gól se čekalo až do sedmé série (na domácí straně nebyli úspěšní Pýcha, Karabáček, Doležal, Babka, Bradley a znovu Karabáček). Poté Kváču v domácí brance překonal jihočeský odchovanec Koblasa, ale Doležal přesnou střelou do horního růžku odmítl porážku a v osmé sérii zajistil svému týmu výhru, když našel mezírku mezi betony jinak výborného gólmana Peterse. „Za extra bod v nájezdech jsme sakra rádi,“ zdůraznil Václav Prospal.

Chomutov přijel s hodně defenzivní taktikou. Ve středním pásmu většinou vystavěl až čtyřčlennou hradbu a pro Jihočechy nebylo vůbec jednoduché obranný val překonávat. „Špatně jsme do zápasu vstoupili. Budějovice nás přehrávaly a daly dva góly. Naštěstí se nám podařilo ještě do konce první třetiny srovnat krok,“ hodnotil zápas hostující trenér Vladimír Růžička.

Po dvou třetinách byl stav vyrovnaný 4:4. Třetí dějství se neslo v opatrnějším duchu. „Nevěděl jsem, jak jsou na tom kluci se silami,“ připomíná nedávné střevní potíže prakticky celého týmu. „Proto jsme ve třetí třetině hodně prostřídávali a snažili jsme se hru rozkouskovat. Nakonec se ukázalo, že to hráči vydrželi.“

V nájezdech ale jeho svěřenci neuspěli. „Když dáme z osmi nájezdů jeden gól, tak nemůžeme chtít vyhrát,“ jen mávne rukou. „Baráž je dlouhá soutěž a rozhodovat může každý bod. Třikrát jsme v utkání dotahovali, tahali jsme za kratší konec. Ale mrzí mě, že jsme zápas nevyhráli v nájezdech, protože myslím, že na ně máme dobré hráče,“ posteskl si Vladimír Růžička.