Do domácí branky se postavil dle očekávání Strmeň a do sestavy se vrátili oba zámořští útočníci Bradley s Gilbertem. Mimo hru zůstali obránci Čáp s V. Doktorem a útočníci Dančišin, P. Novák a také rekonvalescent Pajič. Hosté přijeli i s rebelem Dudou, bývalými hráči Motoru Kolmannem s Mikyskou a v brance se zkušeným Schwarzem.

Na úvod sezony zazpíval státní hymnu sbor dětí z českobudějovické Arpidy a zvládl to excelentně. Podobně začal i domácí celek. Do zápasu vstoupil hodně svižně a zaplněná hala se od úvodních minut dobře bavila.

V první třetině byl poměr střel na branku 18:5, Schwarz občas nevěděl, kde mu hlava stojí, jenže hokej se hraje na góly. A ty Motor nedával. Nejblíže k jeho vstřelení byla Prospalova družina při první přesilovce zápasu. Domácí první formace rozpoutala před Schwarzem pořádný kolotoč, M. Novák nastřelil spojnici břevna a tyče, ale to bylo vše.

„Střel máme hodně, ale bohužel nám tam nic nespadlo,“ konstatoval na novinářské tribuně po první třetině útočník Rok Pajič, jenž se po zdravotních problémech pomalu vrací do tréninku. „Benátky hrají nesmírně obětavě. Hodně našich střel zblokovaly. Snad každou druhou. Musíme být trpěliví a nějaké góly určitě dáme,“ neztrácel víru.

Na jeho slova také krátce po změně stran došlo. Ve druhé třetině se hrálo pouhých čtyřicet vteřin, když zaváhání v obraně Benátek neomylně potrestal Američan Bradley a otevřel gólový účet Motoru v této sezoně.

A nezůstalo jen u první branky. Schwarzovo kouzlo bylo odčarováno a zaplněná hala mohla jásat znovu. Nenápadná střela obránce Pavlina od modré skončila až za zády gólmana hostí a Endál své sólo zakončil neomylně do horního růžku – 3:0.

Domácí pohodu nemohla narušit ani přesilovka soupeře, při které orazítkoval Hanousek bombou tyčku Strmeňovy klece. Těsně před druhou sirénou přišla ještě čtvrtá radost. Endál našel přesně M. Nováka, který střelou z první nedal Schwarzovi šanci zasáhnout.

„Byli jsme trpěliví, soupeře jsme přehrávali a po zásluze nám to tam napadalo. Čtyřbrankový náskok už bychom v žádném případě neměli ztratit,“ chválil Pajič své spoluhráče po skončení druhé třetiny.

V závěrečném dějství se dočkali také hosté. Pozorného Strmeně v domácí brance připravil o čisté konto Braid. Ale poslední slovo si vzali domácí. V přesilovce se přesně od modré trefil Pavlin a zaznamenal svůj druhý gól v utkání.  

Branky a nahrávky: 21. Bradley (Čermák), 27. Pavlin (Gilbert), 30. Endál (Pavlin, Gilbert), 40. M. Novák (Endál, Plášil), 53. Pavlin (Zd. Doležal) – 44. Braid (Burda). Vyloučení: 3:4, využití: 1:0. Rozhodčí: Ondráček, Dědek – Kreuzer, Polonyi. Diváci: 6110. ČEZ Motor: Strmeň – Fillman, Kutlák, Pavlin, Pýcha, Plášil, Vydarený – Endál, Gilbert, M. Novák – Šimánek, Bradley, Čermák – Zd. Doležal, Přikryl, Beránek – Babka, J. Doktor, Heřman. Trenéři Prospal a Totter.  

Hlasy trenérů – Václav Prospal (Motor): „Měli jsme dobrý nástup do utkání, ale soupeře podržel gólman, který byl v této fázi zápasu jeho nejlepším hráčem. Kluci hráli s nasazením a se šťávou. Ve druhé třetině jsme měli i kus štěstí, když se k nám odrazil kotouč a konečně jsme Schwarze překonali. Dali jsme za devět minut tři góly, což nás uklidnilo. Do třetí třetiny jsme měli trochu laxní nástup a umožnili jsme soupeři dát gól, což mě mrzí.“

Jiří Kudrna (Benátky): Věděli jsme, že nás čeká těžký vstup do sezony. První třetinu jsme ale i díky gólmanu Schwarzovi docela zvládli. Škoda druhé části, ve které jsme dostali laciné branky. Jakmile takový tým, jakým Budějovice jsou, odskočil o dvě branky, tak už se těžko zastavoval. První i třetí třetinu jsme zvládli se ctí, ta druhá nám ale utekla.“