Byl to jeden z dlouhé řady domácích duelů, ve kterých Jihočeši dobývají obranu sveřepého protivníka. „Havířovu jsme chtěli vrátit dvě porážky, které nás připravily o šest bodů. Proto jsme začali aktivně a chtěli jsme dát v první třetině nějaké góly, abychom se vyhnuli těžkému zápasu. Předpokládali jsme totiž, že hosté budou chtít hlavně bránit a vyrážet do rychlých protiútoků. To se nám ale bohužel nepodařilo a utkání se dostalo do fáze, kdy se čekalo na první gól,“ hodnotil průběh zápasu asistent trenéra Motoru Luboš Rob starší.

První a zároveň jedinou branku dal v přesilovce domácí kapitán Zdeněk Kutlák. „Od toho se odvíjel zbytek utkání. Chtěli jsme přidat ještě alespoň jeden gól, aby byl klid. Ale nakonec to bylo dramatické až do konce. Byl to velice těžký zápas a jsme rádi, že z něj máme tři body,“ oddechl si jeden z domácích trenérů.

Hosté z Havířova přijeli hlavně bránit. Domácího gólmana Gábu prověřili většinou jen v přesilových hrách. A těch hráli i díky několika sporným výrokům ze strany nepřesných sudích dost. „Věděli jsme, že Budějovice mají fazonu a budou nám chtít vrátit dvě porážky z našeho ledu. Začali jsme hodně zakřiknutě, což mě mrzí,“ posteskl si havířovský kouč Martin Janeček, jenž se v minulosti krátce mihl také u českobudějovické mládeže. „Postupně jsme hru vyrovnali, ale rozdíl byl v přesilových hrách. Soupeř dokázal jednu využít, proto zaslouženě bral tři body,“ konstatoval Janeček.

Ústředními postavami duelu byli oba gólmani. Dlouholetí kamarádi a spoluhráči David Gába a Ondřej Bláha. Gába dostal v dresu Motoru šanci při absenci týmové jedničky Petra Kváči, kterého si půjčila na týden na střídavý start extraligová Sparta Praha. Bláha v Havířově hostuje. Oba si vedli znamenitě. Gába vychytal nulu, Bláha nestačil jenom na přesilovkový projektil kapitána Kutláka. Po zápase také sklidil zasloužený aplaus ze strany českobudějovického publika.

„Gábič dostal šanci a chytal velmi dobře,“ ocenil výkon domácího gólmana i trenér Rob. „To samé i Blažena. Oba budějovičtí brankáři podali kvalitní výkon,“ dodal s úsměvem.

Naznačil také, jak to zřejmě bude s Bláhou do budoucna. „Víme, že Havířov o Ondru Bláhu stojí. Koncem ledna by se ale měl vrátit k nám,“ ujistil.