„Všechno jsme zvládli podle plánu. Kemp proběhl tak, jak jsme si představovali,“ pochvaloval si útočník Dallasu Stars. „Doufám, že budou jenom samé kladné reference,“ přeje si.

Významnou novinkou letošního kempu byla účast americké trenérky bruslení Dawn Victorson Bennettové. „Její přítomnost se setkala s velkým ohlasem. Už přemýšlím, koho pozvat příště, abychom se posunuli ještě dál,“ usmívá se.

Jazyková bariéra prý nebyla žádným větším problémem. „Měli jsme tady tři kluky z Ameriky a dalšího ze Švédska, kteří samozřejmě mluvili výborně anglicky. Trenérka většinou vysvětlovala všechno právě jim. Těm nejmenším jsem to tlumočil já, protože jsem byl také na ledě. Ale všichni kluci se snažili komunikovat i v angličtině. Bavilo je to. Mělo to fakt velký úspěch.“

Celkem se kempu zúčastnilo šestačtyřicet dětí z celé republiky i dalších států. „Základ samozřejmě tvořili místní kluci. Ale byli tady i ti čtyři zmínění z ciziny,“ upřesňuje Hanzal.

Poprvé se soustředění přesunulo z Budvar arény do Pouzar centra ve Čtyřech Dvorech. „Výhodné je, že centrum pana Pouzara má přímo na stadionu restaurace, takže děti nemusely nikam přecházet na jídlo. Navíc je zde i tělocvična a měli jsme po celý týden k dispozici vlastní šatny, kde jsme měli věci. Pro náš kemp je zde ideální zázemí,“ chválil si Hanzal, jenž počítá s tím, že s tréninkovými pobyty bude pokračovat i v dalších letech. „Pojedeme dál. Dokonce už mám na příští rok nachystané překvapení,“ spiklenecky se usmívá. „Když budou kempy kvalitní, děti to bude bavit a rodiče budou spokojeni, tak je budeme dělat každý rok,“ slibuje.

Jedním z hvězdných hostů Hanzalova kempu byl jeho spoluhráč z Dallasu Radek Faksa. Rodákovi z Opavy se na exkurzi na jihu Čech líbilo. „S Martinem jsme se o tom bavili už v průběhu sezony, že za ním přijedu na návštěvu na dětmi na kemp. Spojili jsme se to s přítelkyní s výletem do Prahy. Jsem rád, že jsem mohl přijet,“ tvrdí.

Spoluhráčův kemp se mu vyloženě zamlouval. „Je to výborná věc. Když si vzpomenu na svá dětská léta, tak jsme měli vždycky obrovský zážitek, když přijel někdo z NHL. Byla to pro nás pokaždé maximální motivace do další práce,“ ujistí. „Je výborné, že Martin klukům ukazuje vše osobně na ledě. Do budoucna je to pro ně mimořádná inspirace,“ zdůrazní.

Sám Faksa v mládí moc tréninkových kempů neprošel. „Tehdy to teprve začínalo. Nebyly ještě takové možnosti. Bývalo to dost drahé a rodiče neměli tolik peněz. Byli jsme tři. Absolvoval jsem asi jenom dvě takové akce, ale vzpomínám na ně dosud.“

V Českých Budějovicích nebyl Faksa už hodně dlouho. „Naposledy možná někdy s dorostem Třince. Hrál jsem tady snad jenom jednou nebo dvakrát. Vybavuji si stadion, který patří k nejkrásnějším v celé republice. Pak jsme šli na oběd do centra, ale moc vzpomínek na Budějovice skutečně nemám,“ usměje se.

Také v příští sezoně bude Faksa Hanzalovým spoluhráčem. „Mám v klubu smlouvu ještě na dva roky. Dallas je špičková organizace a jsem rád, že tam mohu působit,“ váží si možnosti hrát v silném klubu.

Útočník s více než dvěma stovkami odehranými zápasy v NHL na kontě nemohl chybět ani v dresu naší reprezentace na květnovém mistrovství světa v Dánsku. Tam vystavili národnímu týmu stopku ve čtvrtfinále Američané. „Měli jsme z nich asi až zbytečně moc velký respekt a udělali jsme pár hloupých chyb, které nás stály zápas. Kdyby nám neutekla první třetina, tak věřím, že jsme šli do semifinále,“ zalituje.