České Budějovice, Columbus – Odchovanec českobudějovického hokeje Lukáš Sedlák prožívá krásné období. Hraje slavnou soutěž, do zápasů nastupuje pravidelně, zahrál si i proti Jaromíru Jágrovi…

V týmu Columbus Blue Jackets se mu v letošní sezoně dokonce podařilo vstřelit první gól. Už jich v NHL nasbíral šest (má 12 bodů).
Šestou trefu zaznamenal v důležitém duelu v Ottawě, kde nasměroval svůj celek překrásným blafákem na 5:4 k divokému vítězství  7:6.  Lukáš zavzpomínal na svá školní léta, která prožil v Č. Budějovicích: "Nejdřív jsem chodil k mamce do Základní školy Matice školské, od třetí třídy pak do Grünwaldovky, a potom do Česko-anglického gymnázia, kde mi umožnili individualní plán, takže jsem mohl odejít do Kanady, dodělával jsem si školu po příletu a maturoval o rok později. Pozdravujte  ode mne v Českých Budějovicích," vzkazuje sympatický Jihočech, který velice ochotně odpovídal na naše dotazy.

Jakou máte v úvodních dnech roku 2017 náladu?

Mám se celkem dobře. Týmu se daří, takže jsem spokojený. Měli jsme velikou šňůru výher, to bylo úplně super. Pak jsme trochu tápali, ale konečně jsme zase vyhráli.

Co se v týmu přihodilo. Po veliké vítězné sérii jste přestali vítězit?

Myslím, že jsme nehráli tak dobře, jako jsme před tím. Snažíme se trochu restartovat. Chceme zase, abychom začali vyhrávat.

Jste spokojený i s vašimi osobními výkony?

Docela boduju, to je super. Samozřejmě by to mohlo být i lepší, ale nestěžuju si.

Dostáváte na ledě prostor?

Hraju. Víceméně docela dost. Jsem spokojený.

Letošní sezona vám přinesla také první gól v NHL, na ten se nezapomíná celý život, mohli bychom se k němu ještě vrátit?

Byl to takový šťastný odraz. Podle mě to ale bylo také díky tomu, že jsem si neustále vytvářel šance už před tím. Spíš to bylo štěstí, že se to konečně ke mně také jednou odrazilo.

Jak se celá situace v utkání s Detroitem, za který chytal Mrázek, seběhla?

Vyhrál jsem buly a sehráli jsme signál, který máme skoro na každém vhazování. Gagner vystřelil puk od mantinelu, já se to snažil tečovat a gólman Mrázek puk jenom vyrazil před sebe. Už jsem měl před sebou jenom prázdnou bránu.

Jednoduchý gól?

Vlastně už jsem jen puk dorazil do prázdné branky. Bylo to docela štěstí, ale ze šancí, co jsem měl před tím, jsem mohl dát pár gólů. Podle mě se to prostě tak nějak vyrovnalo.

Jste z Českých Budějovic, jak na vás působí Columbus?

Je to takové tiché město. I když je poměrně veliké. Přímo ve městě to nějak moc nežije. Jen těžko potkáte hodně lidí na ulicích. Je tu veliká univerzita, takže v okolí kampusu to žije trochu víc. Tam jsou různé bary, restaurace, takže v pátek a o víkendech tam je docela živo. Columbus je pěkné město pro rodiny, je tu klid, všechno je udržované, čisté, to se v amerických městech moc nestává.

Jak a kde bydlíte?

Hned vedle zimáku. Mám to v podstatě do haly pár kroků. Přeřadili mě sem z hotelu hned po kempu. Měsíc na to mi řekli, ať si něco najdu, ale mně už se nechtělo znovu stěhovat. Zůstal jsem tu, je to asi sto metrů od stadionu.

Daleko od centra?
Ne. Bydlím přímo ve středu města. Moc se toho tady neděje, je tu klid. Líbí se mi tu.

Čím se bavíte, když netrénujete, nehrajete hokej?

Většinou jsem doma, nebo jdeme s klukama někam na večeři. Spíš jsem takový, že hodně odpočívám. Moc toho nedělám. Často volám domů, rodině, přítelkyni. Hodně hrajeme X – box. Máme sluchátka, mikrofony, s klukama máme tým a hrajeme spolu různé hry.

Sledujete výkony a výsledky Motoru ve WSM lize?
Samozřejmě. Snažím se sledovat každý zápas. Minimálně výsledky, high lighty, střelce gólů, kdo zrovna odešel z týmu, kdo do něj přišel. Myslím, že letos mají kluci velikou šanci probojovat se do extraligy. Bude to samozřejmě těžké, rozdíl mezi první ligou a extraligou je veliký, ale Motor má docela dobrý tým, doufám, že to klukům vyjde.

Vraťme se ještě jednou k vašim školním rokům, jak na ně vzpomínáte?
Chodil jsem do Matice, Grünwaldovky a do Česko - annglického gymnázia. Kdybyste ode mne mohli vyřídit pozdrav ve školách, do kterých jsem v Českých Budějovicíh chodil, byl bych rád.