Českobudějovický tým sice letos dokázal Zubry už dvakrát porazit, ale tentokrát byli nad jejich síly. „Pro nás to byl zápas se špatným koncem, co se výsledku týče. Nemohu si stěžovat na to, že by kluci nemakali a nebojovali. Bohužel nás sráží pořád jeden a ten samý problém. Nedáváme góly a na jeden, který jsme dali pět minut před koncem, se těžko vyhrává. Domácí skórovali dvakrát a myslím si, že zaslouženě vyhráli. Je třeba jim k vítězství sportovně pogratulovat,“ zhodnotil zápas na pozápasové tiskovce trenér Václav Prospal.

Jeho asistent Aleš Totter jeho hodnocení doplnil. „Nezvládáme klíčové momenty zápasů. Hned v první minutě jsme nezužitkovali přečíslení dva na jednoho. Pak přežijeme oslabení ve třech, máme tutovou šanci, ale místo gólu sami z protiútoku inkasujeme. Na této úrovni musíme takové příležitosti proměnit,“ zlobí se asistent.

V proměňování šancí byli domácí o malinko produktivnější, což jim nakonec také přineslo tři body. „Dostali jsme oba góly prakticky stejné. Soupeř se tlačí do branky a počká si na druhou vlnu. Bránili jsme sice v pěti hráčích, ale doplatili jsme na špatnou komunikaci,“ vysvětluje Totter.

Přerov patří mezi fyzicky nejlépe vybavené týmy v soutěži. „Soupeř byl v nejsilnějším složení a v silové složce jsme se mu nevyrovnali,“ uznává asistent. „S pukem jsme nehráli dobře.“

Stejně jako hlavní kouč, žehral i jeho asistent na špatnou koncovku. „Šancí jsme měli dost. I v samotném závěru jsme mohli vyrovnat. Byly tam tři nebo čtyři opravdu dobré příležitosti. A jedna tutovka, kterou měl Kuba Babka,“ vypočítává. Hosté mohli skórovat v power play. „Ta byla docela dlouhá a nesehráli jsme ji špatně. Puk létal v domácím brankovišti, ale vyrovnávací gól se nám dát bohužel nepodařilo,“ posteskne si.

Co udělat, aby mužstvo zase začalo dávat góly? „Na tréninku pracujeme na těchto herních dovednostech,“ nabízí Totter odpověď. „Ale v zápase je to odlišné než při tréninku. Tlak na hráče je úplně jiný,“ je si vědom. „Ti, kteří by měli dávat góly, tak je prostě nedávají,“ uvědomuje si.

Kromě usilovné práce na tréninku se nabízí také ještě další řešení. „Je na zváženou pro celý sportovní úsek klubu, jestli bychom se neměli poohlédnout po nějakém kanonýrovi. Určitě je to jedna z možností,“ připouští.
V brance Motoru nastoupil Petr Kváča, jenž jinak hostuje v extraligovém Třinci. „Když potřebujeme, tak ho můžeme nasadit. Je to jen na nás. V extralize je reprezentační přestávka a Petr v Třinci odchytal zatím stejně jen dva zápasy. Za nás teď nastoupil v Jihlavě a v Přerově. Dostal dohromady dva góly a podal vždy výborný výkon,“ nešetří Totter chválou směrem ke gólmanovi.

Kdo bude jedničkou na tomto mimořádně důležitém postu v klíčovém závěru sezony zatím jasno není. „V otázce gólmanů chceme mít definitivně jasno do půlky ledna. Každopádně bychom rádi měli kvalitní brankářskou dvojici,“ zdůrazní. „Zatím s brankáři až na drobné výjimky žádné problémy nemáme,“ zdůrazní.

Novou posilou týmu se stal kanadský útočník Vincent Dunn. Třiadvacetiletý hráč přichází zatím na hostování do konce ledna. „Měl by to být hráč s dobrým charakterem, což naznačila i první komunikace s ním. Očekáváme od něj důraz a takové ty nehezké góly z předbrankového prostoru. Z dorážek se strašně málo prosazujeme. Nejsme schopni je zužitkovat,“ je si vědom.