Nově vzniklý subjekt Motor České Budějovice se chystá na vstup do první ligy, a to i přesto, že mu českobudějovická radnice nepronajala Budvar Arénu. „Chceme dělat hokej i přesto, že náš projekt nedostal od radnice zelenou," řekl manažer Motoru Jaroslav Brabec.

V čele akciové společnosti stojí podnikatel Zdeněk Caska, který vlastní licenci pro první ligu z Hradce Králové. „Ve středu začínáme trénovat v centru pana Pouzara," konkretizuje Brabec nejbližší plány přípravy.

Základ kádru bude tvořit několik prvoligových hokejistů z Hradce Králové, ale také českobudějovičtí hráči, kteří se nevešli do kádru extraligového Mountfieldu. „Oslovili jsme zhruba třicet hokejistů, kteří mají šanci vybojovat si v týmu své místo," zdůraznil Brabec, podle něhož by se na zítřejším srazu měli objevit třeba Tomáš Prokop, Jindřich Kotrla nebo Stanislav Polodna.

Trenérem týmu bude Josef Řeháček, jméno jeho asistenta zatím manažer tají. „To zůstává prozatím v jednání," dodá na vysvětlenou.

O prvoligovou licenci usilují také bývalí českobudějovičtí hráči, které vede Radek Bělohlav pod názvem CB Hokej 2013. „Vůbec se nebráníme spolupráci s touto skupinou. Některé z nich jsme se již snažili v minulých dnech kontaktovat, ale telefonicky se nám nepodařilo spojit. Určitě si můžeme sednout k jednomu stolu. Máme přece společný cíl, jde nám o hokej. Chtěl bych jen zdůraznit, že společnost HC Motor je nezávislá na občanském sdružení HC České Budějovice, na jeho předsedovi panu Blažkovi a na Mountfieldu, což je nám často podsouváno," ohradí se.

Případné domácí zápasy by chtěl HC Motor České Budějovice hrát v Budvar Aréně, přestože pronájem dostal od radnice druhý subjekt. „Ještě je nějaký čas a věřím, že se situace vyřeší. Chceme dělat hokej v Budějovicích, a to je hlavní," zdůrazní.

Ke spolupráci obou subjektů však s největší pravděpodobností nedojde. „S Jardou Brabcem jsem hovořil ještě předtím, než se celá situace takhle vyhrotila. Neumím si představit, že bychom teď otočili a začali najednou spolupracovat. To si nedokáži představit vůči našim partnerům, kteří tady chtějí dávat do hokeje peníze," říká jednatel CB Hokej 2013 Radek Bělohlav.

Jeho seskupení nadále usiluje o prvoligovou licenci z Mostu. „Posunuli nám podpis smlouvy o prodeji na úterý," říká k aktuální situaci.
Tuto informaci nám nikdo z vedení HC Most nepotvrdil, protože telefony obou hlavních představitelů klubu jednatele Valerije Korola a manažera Bohumila Slavíčka vyzváněly marně.

V pondělí večer proběhne jednání mezi CB Hokej 2013 a občanským sdružení HC České Budějovice.

Občanské sdružení HC České Budějovice má za sebou  schůzku s teď už hradeckým HK Mountfield. „Řešili jsme pouze oddělení HC Mountfield a občanského sdružení," vysvětluje prezident HK Mountfield Miroslav Schön.

K dohodě nakonec ale nedošlo. „Bylo to ze dvou důvodů. Ve smlouvě chyběla klauzule, že z případného prodeje hráčů do dalšího klubu obdrží občanské sdružení padesát procent z utržené částky. To byla ale spíše chyba právníků, která se dá lehce napravit," upřesňuje Schön.

„Jednání ale nakonec skončilo na tom, že jsme byli osloveni zájemcem o odkoupení našeho  většinového podílu v HC Mountfield České Budějovice. Vzali jsme si čas na rozmyšlenou a s občanským sdružením jsme udělali dohodu, že do té doby nebude vypovídat žádné platné smlouvy," pokračuje šéf hradeckého klubu.

Schön však odmítá, že by došlo k převedení registračních práv sedmnácti hokejistů, kteří jsou v majetku občanského sdružení HC České Budějovice, o čemž se spekulovalo. „K tomu došlo už dříve a šlo pouze o převedení hráčských smluv z jednoho subjektu do nově vznikajícího,"  uvádí Schön na pravou míru.